Naţionala de fotbal a României a nimerit cum nu se poate mai rău la tragerea la sorţi a grupelor pentru Campionatul European din Austria şi Elveţia, competiţia care „va înghiţi“ la vară concediile microbiştilor.

În grupa tricolorilor s-au aciuat cele mai puternice reprezentative din celelalte trei urne, în condiţiile în care la turneul final de anul viitor s-a calificat, cu excepţia Angliei, toată floarea fotbalistică a Bătrânului Continent. Niciodată în istoria participă rilor la turneele finale de Campionat Mondial sau Campionat European, România n-a avut parte de rivali atât de puternici şi de titraţi.

Nouă titluri


Dacă la Euro s-ar stabili rezultatele finale în funcţie de rezultatele din trecut ale echipelor, România, o naţională al cărei vârf de performanţă a fost atins la Campionatul Mondial din 1994, unde a ocupat locul cinci, ar termina detaşat pe ultima poziţie în Grupa C la Euro 2008.

O simplă privire aruncată pe CV-ul Italiei, Franţei şi Olandei arată că ele au împreună nouă titluri mondiale şi europene (fiecare dintre aceste reprezentative a câştigat cel puţin o dată Campionatul European)! Italia, criticată pentru stilul ei inestetic, este cea mai titrată naţională cu care vom sta faţă în faţă la Euro. Squadra Azzurra se mândreşte cu patru titluri mondiale (1934, 1938, 1982 şi 2006) şi un titlu european (1968), fiind cea mai aureolată formaţie din Europa. „Cocoşii“ Franţei au în palmares un titlu mondial (1998) şi două titluri europene (1984 şi 2000), iar Olanda a ieşit campioană europeană în 1988, pe când Marco van Basten, care suferă acum pe banca tehnică a „portocalelor“, trudea cu folos pe gazon.

EVALUARE


Suntem trataţi cu îngăduinţă


În secţiunea specială dedicată Europenelor din 2008 pe pagina de internet, cotidianul „La Gazzetta dello Sport“ a făcut o evaluare a fiecărei echipe de la turneul final. România a primit 3 stele, la fel ca şi Grecia, Elveţia, Croaţia, Cehia, Suedia, Turcia şi Rusia. Italia, Germania şi Franţa au 5 stele, Olanda, Portugalia şi Spania – 4 stele, iar Austria şi Polonia – 2 stele.

Diplomaţi, antrenorii adversarelor au declarat că trebuie să fie atenţi la tricolori, dar îşi pun speranţe că partida cu România le va aduce trei puncte. „Toată lumea vorbeşte doar despre Franţa şi Italia, dar mai sunt şi românii. Nu-i subestimăm. Totuşi, România este o echipă în compania căreia putem îndrepta lucrurile, dacă situaţia o cere“, a conchis selecţionerul olandez Marco van Basten.

La rândul său, francezul Raymond Domenech a precizat pentru „Le Figaro“ că, momentan, cel mai important meci pentru el este cel cu echipa lui Piţurcă. „Începem să ne pregătim pentru meciul cu România, în care trebuie să scoatem un rezultat bun. Românii nu trebuie scoşi din start din cursa pentru calificare. În preliminarii, au devansat Olanda“, a menţionat Domenech. Naţionala tricoloră este considerată de cotidianul „As“ drept „marea ghinionistă a tragerii la sorţi“, în timp ce agenţia France Presse vede România ca pe un outsider.