Evenimentul Zilei > International > România şi Bulgaria, excluse de Franţa de la un summit despre imigraţie
România şi Bulgaria, excluse de Franţa de la un summit despre imigraţie

România şi Bulgaria, excluse de Franţa de la un summit despre imigraţie

România şi Bulgaria nu vor participa pe 6 septembrie la un summit pe probleme de imigraţie, întrucât nu au fost invitate de ţara gazdă, Franţa.

Pe lista invitaţilor se află Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Grecia, aceste state urmând să fie reprezentate de miniştii de interne, anunţă astăzi EUobserver.

România şi Bulgaria nu au fost însă invitate, cu toată că în acest zile se dezbate intens pe subiectul expulzarii de cetăţeni romi din Franţa. Câteva sute de cetăţeni români şi bulgari, de etnie romă, au fost deportaţi în ultima săptămână, ca urmare a strategiei promovată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Politica lui Sarkozy este susţinută cu vehemenţă şi de ministrul italian de interne, Roberto Maroni. Maroni a salutat măsurile severe luate împotriva romilor. El declarase sâmbătă că va aduce în discuţia summitului din 6 septembrie pe problema imigraţiei expulzarea automată din statele Uniunii Europene a persoanelor care nu se pot întreţine singure, cu referire la romi.

În această săptămână, doi diplomaţi români se vor afla la Paris pentru a discuta cu ministrul francez de interne Brice Hortefeux despre integrarea romilor. Guvernul român a trimis în Franţa numai 10 poliţişti care să colaboreze cu colegii francezi în această problemă.

”Romii n-au nici un viitor în Franţa”

Între timp, fiica adoptivă a lui Jacques Chirac, Anh-Dao Traxel (o fostă refugiată din Thailanda), susţine politica actualului guvern francez, lansată la iniţiativa lui Nicolas Sarkozy şi consideră că "romii n-au nici un viitor în Franţa: nu numai că nu-şi găsesc aici de lucru, dar nici nu caută să se integreze (…) Trăiesc ca şobolanii şi este intolerabil să se închidă ochii acolo sus", a mai precizat aceasta.

Citiţi şi:

  • Romii din Italia, ţintă sigură în lupta politică
  • Fostul premier francez, despre expulzarea romilor: "O pată de ruşine pe drapelul nostru"
  • Opinia Papei în problema expulzării romilor din Franţa
  • “Romii sunt cei care trebuie să se schimbe. Existenţa lor actuală e absolut disfuncţională
  • Bucureştiul şi Parisul au manelizat problema romilor
  • Toate eforturile depuse pentru integrarea romilor, o "amintire"