Cu ocazia participării la evenimentul „România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Nord-Atlantice”, ministrul Leș a făcut un scurt istoric al Tratatului Atlanticului de Nord, în cei 70 de ani de la înființare, punctând asupra faptului că Macedonia de Nord urmează să devină al treizecilea membru.

„Apărarea colectivă, gestionarea crizelor şi întărirea securităţii prin cooperare sunt cele trei sarcini fundamentale care fac din Alianţă o sursă esenţială de stabilitate şi de securitate. Angajamentul de apărare colectivă, bazat pe articolul 5 din Tratat, prin care un atac îndreptat împotriva unei ţări aliate este considerat ca un atac împotriva tuturor, este şi va rămâne angajamentul ferm al NATO. Suntem toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, a declarat Gabriel Leș.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti. Despre importanța apartenenței României la NATO au mai vorbit și ministrul Educației Ecaterina Andronescu și secretarul de stat din MAE, Alexandru Victor Micula. Printre personalitățile importante care și-au mai făcut apariția s-au numărat și rectorul Universității București Mircea Dumitru și decanul Facultăţii de Drept din Bucureşti, Flavius Baias. O altă prezență de marcă a fost cea a colonelului Ovidiu Lungu. Lungu se poate lăuda cu o misiune de luptă în Irak și trei în Afganistan, fiind veteran al teatrelor de operații și șeful de Stat Major al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.