Evenimentul Zilei > Social > România pierde MILIOANE DE EURO anual din cauza accidentelor de muncă
România pierde MILIOANE DE EURO anual din cauza accidentelor de muncă

România pierde MILIOANE DE EURO anual din cauza accidentelor de muncă

România este în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente de muncă mortale, raportat la numărul de angajați și de peste 3 ori mai mare decât media blocului comunitar. Din această cauză, țara noastră pierde, în fiecare an, circa 11,5 milioane de euro.

Aproape 52 de milioane de lei pe an pierde România din cauza accidentelor de muncă, se arată într-un studiu al companiei Eurofin. Este un impactul financiar minim asupra economiei, fără a lua în calcul tratamentul medical, întârzierile de producție sau recrutarea și formarea de salariați noi. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care România este în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente de muncă mortale, raportat la numărul de angajați și de peste 3 ori mai mare decât media blocului comunitar, arată datele Institutului European de Statistică – Eurostat.

Daniel Milicescu, expert în Securitate și Protecția Muncii a precizat că cercetarea s-a raportat la ultima statistică europeană disponibilă din domeniu. Conform acestei statistici, România a înregistrat la nivelul anului 2016, un număr total de accidente de muncă de 4.424. „Luând în calcul costul mediu lunar al forței de muncă, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, de 3.493 lei/salariat, am determinat o medie a costurilor legate de concediul medical, plus contravaloarea zilelor de muncă pierdute,  a celor aferente unui număr minim de zile de spitalizare, a costurilor ce implică cercetarea accidentului (HR, personal juridic, personal specializat în sănătatea și securitatea în muncă – SSM) și amenda minimă care se aplică, conform legislației în vigoare în astfel de situații”, a precizat Daniel Milicescu.

Cifrele avansate de Eurostat arată că numărul total al accidentelor de muncă în 2016 a fost de 4.424. În aceste condiții, costurile minime s-ar ridica la 51.837.201 lei.

Denumire

Sume in lei

Costul mediu lunar al forței de muncă în 2016

3493 lei/salariat

Medie concediu medical – 15 zile – 66.360 zile de muncă pierdute

10.803.484 lei

Medie spitalizare 4 zile – 4 x 450 lei cazare spital/1 zi  x 4.424

7.963.200 lei

Costuri cu înlocuirea forței de muncă, ore suplimentare

10.803.484 lei

Costuri cu avocații (calculat doar pentru accidentele mortale) – 214 accidente x medie de 5.000 euro/caz

1.070.000 Euro = 4.975.500 lei

Costuri cu cercetarea accidentului (HR, legal, SSM) medie 10 zile x 4.424

8.443.533 lei

 

Amenzi (suma minimă) – 2000 x 4.424

8.848.000 lei

TOTAL

51.837.201 lei

 

Specialiștii în securitatea și protecția muncii arată, însă, că suma ar fi, în realitate, de până la 9 ori mai mare.

„Am ajuns, astfel, la o sumă totală de peste 11,5 milioane de euro, fără a lua în calcul tratamentele, medicația sau intervențiile chirurgicale, întârzierile de producție și penalitățile pentru livrările amânate, răspunderea penală a angajatorului, contravaloarea produselor sau materialelor distruse, nemaivorbind de scăderea moralului salariaților companiei – cu impact direct în productivitate și calitate, creșterea turnover-ului de personal sau publicitatea negativă a brandului de angajator. Sumele ar fi fost, în aceste condiții, de cel puțin 8-9 ori mai mari”-  adaugă Daniel Milicescu.

Conform celor mai recente date centralizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale sectoarele economiei naționale cu cele mai multe accidente de muncă sunt: comerț cu amănuntul, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, transporturi terestre și transporturi prin conducte, construcții de clădiri, silvicultură și exploatare forestieră, la ultimele 3 categorii înregistrându-se și cele mai multe accidente mortale. Municipiul București, Brașov, Constanța și Sibiu sunt județele fruntașe la acest capitol.   

Birocrație și legislație deficitară 

Experții precizează că „este momentul ca statul român să vină cu soluții concrete pentru încurajarea politicilor active în SSM deoarece suntem, încă, departe de o cultură a protecției angajatului, realitate confirmată de cifre”. Daniel Milicescu spune că legislația pune accent în acest moment mai mult pe „producția de hârtii” și mai puțin pe acțiuni consistente de prevenție. „Pentru o frmă cu 2-3 angajați, completarea fișelor nu este o problemă relevantă, dar pentru angajatorii care au 5000 de angajați, devine o problemă reală. Dacă luăm în calcul și fișele de instruire în domeniul situațiilor de urgență, pe lângă cele de SSM, se adună, deja, 10.000 de fișe. Durata minimă de completare este de 45 de secunde, rezultă 125 de ore. Dacă luăm în calcul un calendar de instruiri trimestriale, (4 instruiri/an) ajungem la 500 de ore de muncă/an doar pentru completarea fișelor. Prin urmare, un angajat ar trebui să muncească aproape trei luni dintr-un an doar pentru aceste hârtii. Dacă luăm în calcul un salariu net de 3000 de lei, atunci doar costurile salariale directe sunt de aproape 16.000 lei” a explicat expertul în Securitate și Protecția Muncii.

În plus, mai precizează Daniel Milicescu,  „în România, legislația din domeniul SSM nu este conectată cu sistemul de asigurări de sănătate, o companie cu 0 accidente de muncă, plătind aceeași sumă ca o companie care înregistrează astfel de incidente” .
Eurofin Consult este o societate românească cu o experiență de peste 13 ani în domeniul sănătății și securității ocupaționale.