Evenimentul Zilei > Sport > România pedalează, începând din 26 iunie, spre Alba Iulia. În “Turul Centenarului”
România pedalează, începând din 26 iunie, spre Alba Iulia. În “Turul Centenarului”

România pedalează, începând din 26 iunie, spre Alba Iulia. În “Turul Centenarului”

Pe 26 iunie se dă startul unei curse inedite pe bicicletă. Oameni din mai multe oraşe din România vor pleca spre Alba Iulia, pe două roţi. Va fi cursa generic denumită Turul Centenarului.

Lucian Mândruţă a avut ideea, alături de echipa „Cu bicicleta la mare”. Din diverse oraşe ale ţării apar veşti despre biciclişti care în aceeaşi zi, 26 iunie, pleacă în cea mai mare cursă de acest fel.

Trei puncte importante de start vor fi în aceeaşi zi, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. Dar pe traseu se vor alătura, din alte localităţi, numeroşi iubitori ai mersului pe bicicletă. Astfel că e greu de intuit acum câţi oameni vor ajunge la Alba Iulia.

Oricum, din ce se obseevă din anunţul organizatorilor, cursa ar trebui să dureze cinci zile. Deci la finele lunii iunie sau cel târziu în prima zi din iulie ar trebui să vedem o mare de biciclişti în Alba Iulia.

Cei plecaţi la drum lung ar trebui să aibă la ei sac de dormit, apă, şi în general tot ce vă trebuie în caz de pană a bicicletei.

Ideea e că se va merge cam 100 de kilometri pe zi.

„Nu suntem cicliști de competiție și nici nu cred că vom deveni. Dar iubim sportul ăsta și, în același timp, iubim să pedalăm în România, pe drumuri pe care cei mai mulți automobiliști le parcurg în grabă, fără să se bucure de frumusețea țării.

Tocmai de aceea am ales aceste trei trasee, pentru ca sunt frumoase și merită degustate la pas, încet, și în același timp, se termină în locul în care a început povestea României moderne.

Cred că și generația activă, vie, care nu prea merge la simpozioane și colocvii sau la depuneri de coroane de flori, trebuie totuși să-și sărbătorească țara, în felul ei. Ăsta e felul nostru de a-i spune “La multi ani!” României.

Cu efort, cu durere, cu pasiune și cu drag de locurile ei”, este mesajul lui Lucian Mândruţă pentru toţi participanţii la această cursă.