Gazprom a ales ţara noastră pentru gazoductul rusesc.
Grupul rus Gazprom ia în consideraţie posibilitatea de a include România în proiectul South Stream, în locul Bulgariei, întrucât acest stat creează dificultăţi proiectului şi întârzie astfel construcţia gazoductului, scrie cotidianul rus „Kommersant“, citat de AFP. Potrivit unor surse apropiate întâlnirii dintre conducerea Gazprom şi cea a societăţilor de stat din România, Romgaz şi Transgaz, unul dintre motivele pentru care această discuţie a avut loc e reprezentat de problemele pe care le ridică statul de la sudul Dunării. Contactat de AFP, biroul de presă al Gazprom a precizat că nu poate comenta această informaţie în prezent. Noi discuţii cu ruşii, în noiembrie Pe de altă parte, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat, pentru EVZ, că în cadrul întâlnirii cu conducerea Gazprom nu au fost dezbătute puncte concrete din anumite proiecte. „Nu ne-au spus nimic despre nişte probleme pe care le-ar avea cu Bulgaria în proiectul South Stream, nici de includerea României. Dar în scurt timp, cel mai târziu în noiembrie, va veni în România o delegaţie a Gazprom care va fi mandatată să negocieze, şi atunci se va vedea concret care sunt intenţiile lor“, a precizat Rusu.
Acesta a adăugat că discuţiile s-au axat pe relaţiile dintre cele două companii din punctul de vedere al serviciilor de tranzit de gaze pe care Transgaz le asigură pentru gigantul rus.
De asemenea, ruşii îşi menţin interesul pentru a participa la realizarea depozitului de gaze de la Mărgineni, investiţ ie care ar putea depăşi 300 de milioane de dolari, a arătat directorul general al Romgaz, Francisc Toth, care a participat la întâlnirea cu conducerea Gazprom. De asemenea, directorul general al Transgaz preciza că România va accepta o eventuală invitaţie a Rusiei, care nu va afecta cu nimic participarea ţării noastre în Proiectul Nabucco.
Totodată, autorităţile încearcă să ob- ţină importuri directe cu Gazprom, care în primul rând oferă României stabilitate în aprovizionarea cu gaze şi preţuri ceva mai scăzute. În prezent, importul de gaze ruseşti se face prin doi intermediari, respectiv Wintershall şi Imex Oil, şi asigură circa o treime din consum. Gazele importate de la Gazprom costă peste 500 de dolari pe mia de metri cubi.
PROIECT SIMILAR Băsescu vrea gaze din Egipt şi din Iran Cel mai mare proiect de transport de gaze naturale care va tranzita teritoriul românesc este în prezent Nabucco. Conducta va trece prin cinci state şi prevede transportul gazelor din zona Caspică spre statele europene. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după o discuţie cu omologul său sirian, Bashar-al-Assad, că România este una dintre ţările care susţin că Proiectul Nabucco poate fi aprovizionat cu gaze din zona Caspică, Iran şi Egipt. În Proiectul Nabucco sunt implicate companii din şase state, respectiv Austria, Ungaria, România, Bulgaria, Turcia şi Germania. Gazoductul are probleme în a demara, mai ales din cauza finanţării insuficiente şi a găsirii unor surse de alimentare viabile. Mai mult, costurile de construcţie a conductei au fost reevaluate la 7,9 miliarde de euro, în loc de 4,4 miliarde de euro. Proiectul ar urma să fie funcţional începând cu anul 2013 şi va avea o lungime de 3.300 de kilometri.