Generalul susține că Rusia este amenințată cu un atac de către forțele NATO și că la aceste acțiuni nu va rămâne spectator ci va riposta. Conform agenție de presă TASS, declarațiile au fost făcute de Gherasimov la o conferință privind securitatea internațională desfășurată la Moscova că Alianța “acumulează armament ofensiv și crește capacitatea aerodromurilor și porturilor sale în regiunile din vecinătatea Rusiei”, anunță ȘtirileProtv.ro. 

Șeful Statului Major rus argumentează și spune că NATO susține desfășurarea de forțe suplimentare și instalarea de comandamante în România, Bulgaria, Polonia și țările baltice, iar dovezile acțiunilor Alianței Nord Atlantice există în posesia Rusiei. 

“Implementarea planurilor de extindere a Alianței afectează balanța de forțe în regiune și crește riscul de incidente militare. Toate acțiunile NATO sunt destructive și au un caracter provocator”, a declarat generalul rus.

În trecut, Gherasimov avertizase că "puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacției militare a Rusiei" – referindu-se la România, după instalarea scutului de la Deveselu.