România, în cursa pentru tratarea COVID-19! Ce fac cercetătorii din solzi și viscere de pește

România, în cursa pentru tratarea COVID-19! Ce fac cercetătorii din solzi și viscere de pește

Mai mulți cercetători gălățeni de la Universitatea Dunărea de Jos vor să distrugă virusul SARS CoV-2 cu ajutorul unui lichid ce contine carbon-nanodots, el fiind obținut din solzi și viscere de pește.

Aceștia au făcut un proiect care a fost premiat și care mai urmărește, printre altele, utilizarea solzilor în domeniile alimentație, cosmetică și medicină.

O echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost premiată la ROAgriFood Hacking – HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, pandemia COVID-19.

Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a propus ca soluție inovativă un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia au stabilit că din solzii de pește poate fi obținut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2. De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări. Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.

Pulbere care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2

Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2.

Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega 3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica, potrivit descopera.ro.

Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii, adunați în 14 echipe. La final, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului12 soluții complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.