Ministerul Educației a decis: Avem un proiect de țară!

Ministerul Educației a decis:  Avem un proiect de țară! Sursă: arhivă EVZ

Astăzi, la Ministerul Educației și Cercetării a avut loc întâlnirea care va schimba educația din temelii. La discuții au participat reprezentanții industriei IT și a telecomunicațiilor, societatea civilă și mediul guvernamental.

Pentru prima dată în istoria României, educația va avea o Strategie pentru Digitalizare. Ministerul Educației și Cercetării a lansat vineri, 20 noiembrie, primul eveniment care deschide consultarea publică pentru elaborarea Strategiei pentru Digitalizarea Educației din România 2021-2027 – SMART-Edu.

În cadrul evenimentului, au participat reprezentanții industriei IT și a telecomunicațiilor, societatea civilă și mediul guvernamental. Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării, a subliniat în deschiderea evenimentului faptul că digitalizarea educației reprezintă un proiect prioritar pentru mandatul ei de ministru.

„Este un angajament îndrăzneț pentru generațiile viitoare, pe care toți miniștrii educației trebuie să și-l asume în următorii ani, indiferent de culoarea politică. Această strategie trebuie să devină un proiect de țară, pentru că, dacă ne dorim să construim o Românie modernă, trebuie, în primul rând, să construim o Românie educată”, a declarat Monica Cristina Anisie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu câteva săptămâni, ministrul educației și cercetării a realizat un apelul la o acțiune comună privind digitalizarea educației, propunând un dialog deschis pe următoarele teme relevate, incluse în designul acestei Strategii: competențe digitale pentru elevi și studenți, educația digitală pe întreg parcursul vieții, formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru educație digitală, infrastructură și resurse tehnologice digitale, conectivitate, resurse educaționale deschise, curriculum școlar pentru meserii emergente, securitate cibernetică, protecția datelor, siguranța online și etica IT, cu posibilitatea includerii de noi teme subsecvente digitalizării educației.

Monica Anisie, ministrul educației, a încheiat evenimentul, lansând provocarea industriei IT, a telecomunicațiilor și societății civile, cu cinci obiective pentru următorii ani, în ceea ce privește digitalizarea educației:

  1. Îmbunătățirea infrastructurii digitale pentru reducerea decalajelor de conectivitate

  2. Susținerea accesului egal la o educație online de calitate

  3. Asigurarea de dispozitive electronice cu conectare la Internet în bandă largă și conectivitate wireless adecvată pentru preșcolari și elevi;

  4. Elaborarea de manualele digitale și auxiliare didactice care oferă o interfață interactivă în care elevii au acces la conținut multimedia, cum ar fi videoclipuri, prezentări interactive și hyperlink-uri;

  5. Competențe digitale pentru o piață a muncii emergentă;

„La finalul celor șapte ani de implementare a strategiei, toate școlile din România vor fi dotate cu tehnologie de ultimă generație, astfel încât orice absolvent să fie capabil să se integreze imediat în piața muncii fără a mai fi nevoie de perioada de adaptare de câteva luni așa cum se întâmplă astăzi. Evenimentul de astăzi reprezintă angajamentul pe care Ministerul Educației și Cercetării și-l ia, ca împreună cu societatea civilă și industria IT și de telecomunicații să digitalizeze educația din România, astfel încât, sistemul educațional să devină unul competitiv și eficient în raport cu orice alt sistem de educație din lume”, a declarat pentru EVZ.RO, Jean Badea, subsecretar de stat în MEC.

„Lansarea SMART-Edu este o oportunitate reală și istorică pentru educația din România în această formulă: Ministerul Educației și Cercetării, mediul privat și societatea civila! Împreună pentru copii și respectându-ne agenda fiecare promisă cu atâta generozitate azi! Copiii din România merită resurse în mod egal, dar și șansa de a fi educați de adulți bine cu ei: profesori și părinți! Stă în puterea noastră să accesăm noi programe și să avem o atitudine potrivită! Evenimentul de azi a adus la aceeași masă oameni din spatele unor funcții sau roluri semnificative care au spus "Da" pentru toate cele de mai sus. Am simțit un "Da" puternic pentru toți copiii și pentru fiecare, un Da istoric pentru că este prima dată când vad o astfel de forță unita pentru acest numitor comun - Educația de Azi!”, a declarat pentru EVZ.RO, psihologul Nicoleta Albert, președintele Asociației Proacta EDU.

La prima consultare publică privind Strategia pentru Digitalizarea Educației din România, organizată de Ministerul Educației și Cercetării, au participat: Sorin Valentin COSTREIE, Consilier de Stat – Cancelaria Prim-Ministrului, Ioan Marcel BOLOȘ, ministrul fondurilor europene, Dragoș PREDA, Secretar de Stat - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicațiilor, Radu NICOLESCU, Consilier de Stat Cancelaria Prim-Ministrului, Cristin POPA, Director executiv, Direcția Executivă Monitorizare și Control ANCOM, Mihaela NABĂR, Director Executiv - World Vision România, Elena LOTREAN, Task Force Leader Educație - Coaliția pentru dezvoltarea României, Florin POGONARU, Președinte – AOAR, Margareta CHESARU, Public Affairs Manager – Uipath, Irinuca VĂDUVA, Marketing&PR manager – ECDL, Iulian STANCIU, CEO – eMAG, Elisabeta MORARU, Country Manager - Google România, Marinela IONAȘCU, Education Manager – Microsoft, Luiza DOMNIȘORU, Director comunicare - RCS&RDS, Mihnea RĂDULESCU, Business Director – Vodafone, Florin POPA, Business to Business Director – Orange, Alexandra TĂMAȘ, Public affairs manager – ANIS, Laurențiu BUNESCU, Fundația EOS, Silvia BOGDAN, Președinte - Școala de Valori, Nicoleta ALBERT, Președinte – ProactaEdu, Rareș VOICU, președinte Consiliul Național al Elevilor și Horia Onița, președinte Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.