Proiectul ”Concediu pentru divorț” a fost inițiat de către deputatul PSD, Georgian Pop și prevede că durata concediului este de trei zile lucrătoare, iar concediul este unul plătit. Acesta poate fi solicitat în primele patru săptămâni de la constatarea sau pronunțarea divorțului, în baza certificatului de divorț. Este foarte important de menționat faptul că cele trei zile de concediu nu pot fi scăzute din numărul de zile al concediului anual de odihnă. Conform Institutului Național de Statistică o căsnicie din patru sfârșește în divorț. În fiecare an, peste 60.000 de adulți sunt afectați de această experență traumatizantă, alături de 17.500 de copii ai căror părinți se despart.

"Aceste zile libere pot fi folosite de cei care au încheiat o căsătorie pentru soluționarea problemelor pe care noua situație familială le aduce: de la cele obiective precum probleme locative sau administrative până la cele subiective care țin de relația cu copiii sau nevoia de deconectare", se arată în expunerea de motive.

Guvernul se opune adoptării proiectului invocând, în punctul de vedere remis Parlamentului, faptul că în Codul Muncii este prevăzută deja posibilitatea acordării de zile libere suplimentare pentru evenimente familiale deosebite, iar un concediu pentru divorț ar putea fi introdus în contractele colective de muncă, scrie romania.tv