Evenimentul Zilei > EVZ Special > România, cea mai aglomerată țară. Oamenii n-au loc unii de alții
România, cea mai aglomerată țară. Oamenii n-au loc unii de alții

România, cea mai aglomerată țară. Oamenii n-au loc unii de alții

Conform ultimelor date publicate de Eurostat, România se situează pe primul loc în Europa când vine vorba de gospodăriile supraaglomerate.

Analiza Eurostat situează România pe primul loc când vine vorba de supraaglomerare. Aproape 50% din întreaga populație a țării trăiește într-o gospodărie mult prea mică. Adică numărul persoanelor din acea gospodărie este mult prea mare pentru un spațiu atât de mic.

În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 17,2% din populaţie trăia anul trecut în gospodării supraaglomerate, adică numărul camerelor era insuficient comparativ cu cel al membrilor din gospodărie, pe primul loc situându-se România, cu aproape jumătate din populaţie (45,8%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

România, cea mai aglomerată țară din uniunea Europeană

Alte state membre UE aflate într-o situaţie similară, cu două din cinci persoane care trăiau în anul 2019 în gospodării supraaglomerate, sunt Letonia (42,2%), Bulgaria (41,1%), Croaţia (38,5%) şi Polonia (37,6%). La polul opus, statele membre cu cele mai scăzute rate de supraaglomerare sunt Cipru (2,2%), Irlanda (3,2%), Malta (3,7%) şi Olanda (4,8%).

Tot anul trecut, aproape trei sferturi din populaţie trăia în locuinţe subocupate (adică locuinţele sunt considerate prea mari pentru necesităţile celor care locuiesc în gospodăriile respective) în Malta (72,6%), Cipru (ambele cu 70,5%) şi Irlanda (69,6%).

Alte state membre unde mai mult de jumătate din populaţie trăieşte în locuinţe subocupate sunt Spania (55,4%), Luxemburg (54%), Belgia (53,9%) şi Olanda (53,4%).

În schimb, mai puţin de 15% din populaţie trăia în locuinţe subocupate în România (7,7%), Letonia (9,6%), Grecia (10,7%), Bulgaria (11,5%), Croaţia (12%), Slovacia (14%) şi Italia (14,2%), arată Agerpres.

Ce populație are România?

Populația curentă a României este de 19, 171,367 de oameni, conform datelor furnizate pe 5 ianuarie 2021 de UN. Aceasta reprezintă aproximativ 0,25 % din populația totală a lumii.

România se plasează pe locul 61 în clasamentul țărilor din lume, ordonate după numărul locuitorilor.

Densitatea populației României este de 84 de persoane / kilometru pătrat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.