Potrivit stiripesurse.roI, instanţa UE a dat câştig de cauză României şi a anulat Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/103 a Comisiei Europene de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), în ceea ce privește România.

Comisia Europeană a aplicat României corecţii de aproximativ 128 milioane Euro, sumă ce a fost exclusă de la finanţarea anumitor cheltuieli efectuate în cadrul FEGA şi FEADR, în 2009 şi 2010.

Potrivit Tribunalului UE, Comisia nu a motivat refuzul de a efectua o evaluare individuală a impactului financiar al diverselor deficienţe constatate şi nici aplicarea unei rate forfetare a corecţiilor de 10% în anul de cerere 2009 şi de 5% în anul de cerere 2010.

Hotărârea Tribunalului UE poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: ”Salutăm hotărârea Tribunalului Uniunii Europene. Hotărârea este justă, având în vedere că Decizia Comisiei nu a fost motivată corespunzător. Instanța de la Luxemburg a preluat argumentele Guvernului României. Pentru noi este o hotărâre extrem de importantă și considerăm că pe viitor în materie de corecții financiare Comisia Europeană va trebui să trateze aspecte similare mult mai prudent. Deși hotărârea poate fi atacată cu recurs de Comisia Europeană, având în vedere practica Curții de Justiție a Uniunii Europene, noi suntem încrezători”, a spus agentul guvernamental, Răzvan Horațiu Radu.