Evenimentul Zilei > Justitie > România a mai pierdut un proces la CEDO
România a mai pierdut un proces la CEDO

România a mai pierdut un proces la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat astăzi, din nou, România pentru lipsa unei investigaţii în dosarul Revoluţiei, fiind obligată să plătească 15.000 de euro văduvei unui bărbat ucis de un glonţ care a trecut prin fereastra casei unde locuia.

Cătălina Filip a reclamat România, în 2009, la CEDO cu privire la modul în care a fost realizată ancheta în cazul morții soţului ei, care a fost omorât, pe 25 decembrie 1989, de un glonț care a trecut prin fereastra locuinței lor din Bucureşti, relatează mediafax.ro.

Ancheta a fost deschisă în 1990 de Parchetul Militar Bucureşti, dosarul fiind conexat în 2007 cu o altă cauză privind actele de violenţă comise în Bucureşti în decembrie 1989, iar în 2009, când femeia s-a adresat CEDO, investigația nu fusese finalizată.

Curtea de la Strasbourg a decis că statul român trebuie să achite suma de 15.000 de euro, pentru lipsa unei investigaţii efective în ceea ce priveşte moartea soţului ei, fiind încălcat articolul 2 (dreptul la viaţă) din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului.

Decizia astăzi vine după ce alte opt persoane, victime ale Revoluţiei sau care şi-au pierdut rude în decembrie 1989, au fost despăgubite, cu câte 8.000 de euro, printr-o decizie a CEDO din martie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.