Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Românca uitată care a fost Regina Serbiei
Românca uitată care a fost Regina Serbiei

Românca uitată care a fost Regina Serbiei

Petru Cheşcu, mare vornic în Moldova pe la 1800, apoi înalt funcţionar în Basarabia, după anexarea acesteia de către ruşi, căsătorit cu Natalia Balş, a avut un fiu, Pavel, care a devenit colonel în armata rusă.

Acesta s-a căsătorit cu Pulcheria (Profira) Sturdza, nepoata domnitorului Ioniţă Sandu Sturdza (1761-1842), şi a avut trei fiice: Natalia, Maria (Marieta) și Ecaterina Ioana (Jeana), zisă Bebe.

Fiica cea mare, Natalia Keșcu (1859-1941), avea să devină o figură importantă a vieţii politice din Serbia, fiind prima regină-româncă a acestei ţări, căsătorită cu Milan Obrenovici, viitorul rege Milan I al Serbiei.

În secolele XIX și XX, Serbia nu a avut decât trei regine încoronate, dintre care două au fost românce, Natalia Keșcu şi Maria (Mignon) (1900-1961), fiica regelui Ferdinand al României şi soţia lui Alexandru I, regele Iugoslaviei.

În Serbia nu s-a vorbit prea mult despre originea românescă a Nataliei, cu toate că bunicile materne ale celor doi soți, Smaranda şi Natalia, erau surori, fiicele lui Gheorghe Balş.

Născut la Mărășești

Milan s-a născut la 22 august 1854, în conacul familiei mamei sale de la Mărășești, în timpul în care în Serbia domnea Casa de Karađorđević.

A fost fiul lui Miloš Obrenović (1829–1861), un nepot al prințului Miloș Obrenovici, mama lui o nobilă română din Moldova, Elena Maria Catargiu, cunoscută în Serbia ca Marija Obrenović.

Bunicul patern al lui Milan a fost Jevrem Obrenović (1790–1881), fratele faimosului prinț sârb Miloș Obrenovici.

La scurt timp după nașterea lui Milan, părinții lui au divorțat.

Doi ani mai târziu, la frageda vârstă de șapte ani, Milan și-a pierdut tatăl, care a servit ca mercenar în armata română și a murit în 1861.

Mama Maria a primit custodia legală, care a dus o viață lipsită de griji după moartea soțului ei și ca rezultat ea a arătat un interes scăzut copilului ei din căsătoria cu Milos.

Astfel s-a ajuns la un acord ca tânărul Milan să fie adoptat în mod legal de către vărul său Mihailo Obrenovici al III-lea, care devenise prinț conducător al Serbiei.

Maria a trăit un stil de viață luxos aristocratic, devenind curând amanta domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu care a avut doi copii – Sașa și Dimitrie.

Milan a fost mutat la Kragujevac la vârsta de șase ani, unde a fost îngrijit de educatori și guvernante.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric