Deși absent fizic din ecuație, președintele Klaus Iohannis pare implicat în înfruntarea dintre cei doi social-democrați. Dar care ar fi rolul său? Perfect conștient de faptul că nu poate crește valoarea partidelor care îl susțin, e clar că slăbirea oponenților săi este singurul avantaj la care poate spera deocamdată. Primul semn al implicării sale directe a venit după ce premierul a avut o criză de personalitate la televizor, atunci când a fost confirmată o întâlnire premier-președinte, în care Tudose ar fi vrut să se asigure că eventualele sale decrete pentru înlocuirea unor minștri vor fi semnate de Iohannis. Întâlnirea ar fi avut loc luni, la Palatul Cotroceni. Abia după ce s-a asigurat de sprijinul președintelui în remaniere, Tudose a mers, luni seară, la interviul care a inflamat lumea politică. Părea că președintele i-a dat aripi, că el e motorul din spatele îmbărbătării peste noapte a lui Mihai Tudose.

Totuși, marți, prima întâlnire „bărbătească” de la sediul PSD s-a încheiat cu un armistițiu vizibil. Tudose nu mai are nevoie de semnături de la Cotroceni pentru schimbarea miniștrilor, ci are răbdare să primească aprobarea colegilor de partid, la Comitetul Executiv Național. Purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale a spus, marți, la ora 13.00, că „PSD să-și vadă de guvernare”, semnal clar că nu se schimbă formula politică de la Putere, dar și al neputinței de a alcătui altă majoritate. O oră mai târziu, Dragnea și Tudose erau față-n față. A contribuit mesajul prezidențial la calmarea spiritelor sau, dimpotrivă, a fost motivul pentru care mai mulți baroni locali, în frunte cu Nicolae Bădălău, s-au aliat cu Tudose la ideea remanierii, aceștia înțelegând că nu au cum pierde guvernarea, indiferent ce se va întâmpla cu Dragnea?

Deocamdată e o loterie să mai faci afirmații legate de această criză. Vedem cum decurg lucrurile mâine și dacă Tudose își va forța norocul în fața colegilor sau va prefera o soluție de compromis.