Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rodica Stănoiu şi Securitatea: „N-aş putea să fiu sinceră!” | VIDEO
Rodica Stănoiu şi Securitatea: „N-aş putea să fiu sinceră!” | VIDEO

Rodica Stănoiu şi Securitatea: „N-aş putea să fiu sinceră!” | VIDEO

În urmă cu zece ani, numele ei inspira frică. Era unul dintre cei mai temuţi şi siniştri miniştri ai cabinetului Năstase. A explodat o bombă. Făcuse poliţie politică!

CNSAS a confirmat că ministreasa a făcut poliţie politică între 1963 şi 1987. A făcut gălăgie, dar numele îi era compromis. A dispărut din atenţia publică. La televizor n-a mai apărut. Ziarele pomeneau de ea doar la termenele din procesul în care contesta verdictul CNSAS. În mai împlineşte 73 de ani, dar e încă verde. Spune despre ea: "Am ratat ocazia să devină o babă ridicolă!". Rodica Stănoiu e o pensionară de lux. Are 3.700 de lei pensie.
Dulapul cu cărţi
Ministreasa Justiţiei din timpul ultimului mandat iliescian stă într-un ansamblu de vile din Pipera. Pe stradela privată, blocată de o poartă telecomandată, intri doar de-ţi deschide cineva. Doamna te întâmpină, cu un zâmbet ca al fostului preşedinte Iliescu, în biroul ei de la etaj. În fapt, un fel de dulap cu cărţi cu un birou pe o latură. Tipicară, nu-l lasă pe fotoreporter să îndepărteze o veioză ce pica prost în imagine. Unde a dispărut Rodica Stănoiu? "Acum pregătesc doctoranzi în criminologie… Am mai ieşit, da’ mai rar. Nu mă regăsesc în formatul noilor televiziuni, când răspunzi la trei întrebări şi eşti întrerupt de zece telefoane!", e pretenţioasă venerabila doamnă, pierdută printre mormane de dosare.
E Joia Mare şi se laudă că înroşeşte ouă: "Facem Paştele acasă, cu tot ce trebuie, da’ puţin… Să nu las neuronu’ să doarmă!", se dă activă septuagenara. Sănătatea? "În mare e bine. Mă supără o operaţie ratată la coloană, de acu’ 20 de ani!", se vaietă d-na Stănoiu în timp ce-şi potriveşte sub fund o pernă ortopedică. Acum zece ani şi-a luxat un picior după ce a căzut în baie. A trebuit să aştepte până ce medicii ce urmau să o consulte au fost scoşi din liftul blocat între etaje: "A fost tragi-comic! Ziaristul ce a relatat m-a îmbătrânit cu zece ani! La scurt timp a murit!", se uită, bizar, Rodica Stănoiu.
"Nu sunt o babă!"
Rămâne în aceaşi zonă: "Răutăcioşii îmi zic babă… Sigur, mi se potriveşte ca vârstă!", se ia singură peste picior. Râde: "Unele doamne îmi zic babă, fără să se uite în oglindă!". Rodica Stănoiu e atent machiată. Oftează: "Am iubit mult dansul. Povestea cu coloana m-a împiedicat să ajung o babă ridicolă!".
Îi e dor de Parlament? "De ăsta, nu! Mi-e dor de cel din primul meu mandat, ’96-2000! Mi-a plăcut în opoziţie. Era un Parlament interesant, cu dezbateri şi oratori. Nu cu comisiile astea…", dă din mână, a lehamite, fostul tartore al Justiţiei.
Zice că scrie două cărţi. Memorii? "O să le scriu dacă o să vină… Date fiind ultimele mele funcţii… N-aş putea să fiu sinceră!". Rodica Stănoiu n-a fost judecător sau procuror. A fost parlamentar, ministru şi cercetător în criminologie. "Nu cred că există o şcoală românească în domeniu, da’ dacă e una mi se datorează, spun colegii", se laudă. "Cea mai mare realizare a fost înfiinţarea unui institut naţional, desfinţat de Macovei!", e ţâfnoasă doamna când aminteşte de marea sa duşmancă.
A devenit DNA-ul eficient? "E greu să răspund? Câte hotărâri definitive avem? Şi de avem, ce-a rămas din calificarea faptelor iniţială?", ocoleşte elegant răspunsul. Se ambalează: "Nu consider DNA un instrument politic! Răul e altul. DNA-ul nu poa’ să facă mare lucru! E o încrengătură între oamenii de afaceri şi politică!". Vine rândul Elodiei. Va fi găsită şi condamnat Cioacă? Se destinde: "Sunt multe cazuri unde nu s-au găsit urmele… În lipsa corpului delict nu există decât soluţia achitării!".

Ce i-a povestit Radu Timofte, pe patul de moarte?

"El e cancerul politicii româ­neşti (…). A contribuit la căderea PSD dela putere (…)!", suna o declaraţie a Rodicăi Stănoiu din 2005. Era vorba de Hrebenciuc? "Nu e vorba numai de el!", recunoaşte fosta pesedistă. "Nu doar el, şi Valeriu Stoica face parte din categoria ce nu iese în faţă. Ei sunt creierele, restul e decor!", dezvoltă vehementă. Dosarul de poliţie politică, cu numele conspirativ "Sanda", l-a catalogat: "făcătură". Surprinzătoare a fost declaraţia ei cum că ar fi executat de un adjunct de serviciu secret! Despre cine e vorba? Refuză categoric: "A, nu! Nu pot relata asta. Sunt persoane în viaţă şi chestiuni grave! Scopul a fost scoaterea mea de la Justiţie! Ştiu în amănunt, mi-a povestit pe patul de moarte Radu Timofte!".

"Nu cred că l-au prins pe Năstase cu ceva!"
A declarat că Năstase a fost nedreptăţit când a fost condamnat la închisoare în dosarul "Trofeul calităţii". "Năstase face parte dintre aceia în care vezi de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns! Nu cred că l-au prins cu ceva…", îşi apără fostul şef. O ţine aţă: "Nicăieri nu se dau doi ani cu executare. Ori amendă, ori sancţiune alternativă!". Sunt prieteni: "Am lucrat cu el 18 ani!".Stenograma şedinţei de Guvern în care ministrul Justiţiei a refuzat să semneze numirea lui Melinescu la ONCSB l-a încurcat pe protejatul său.

Neagă: "Era stilul meu de a interveni. Adrian Năstase n-avea niciun interes! Şerban Mihăilescu îl recomandase!". Cel mai mare regret al său e Codul Penal: "A ieşit prost! Ăla din 2004 era net mai bun!". Cine a fost, în opinia sa, cel mai bun ministru al Justiţiei? "Au fost miniştri care şi-au asumat totul şi miniştri care îi băgau în faţă pe secretarii de stat!", izbucneşte în râs bătrâna doamnă. E retorică: "Unde mă încadraţi?". "Memoriile o să le scriu dacă o să vină… Date fiind ultimele mele funcţii… N-aş putea să fiu sinceră până la capăt!"
CITIȚI ȘI:

  • Experții confirmă: Rodica Stănoiu este ”Sanda”
  • Rodica Stănoiu, din nou probleme cu justiția. Dosarul privind falsul în declarații, redeschis