Potrivit Centrului comun de coordonare a agenţilor (JACC), însărcinat cu organizarea operaţiunilor de căutare a zborului MH370, vehiculul autonom submarin Bluefin-21, echipat cu un sonar, a fost mobilizat marţi seara de nava australiană Ocean Shield.

Examinarea datelor colectate în timpul primei misiuni, care nu a durat decât şase ore, nu a dezvăluit nimic, a anunţat JACC.

Robotul Bluefin-21, care are forma unei torpile lungi de 4,93 metri şi este echipat cu un sonar, trebuia iniţial să efectueze o misiune de 16 ore. Dar atunci când a atins limita capacităţilor operaţionale, vehiculul s-a ridicat în mod automat la suprafaţă.

Robotul nu a suferit distrugeri. El a fost reprogramat, a anunţat Mark Matthews, căpitanul Marinei americane.

Anchetatorii au delimitat o zonă de căutare în baza semnalelor detectate acum zece zile şi care sunt compatibile celor emise de cutiile negre ale avioanelor. Zona de căutare este de doar câţiva kilometri pătraţi şi se situează la 2.312 kilometri nord-vest de Perth, oraş situat în vestul Australiei.

Marina americană apreciază că "cercetarea" zonei va dura între şase săptămâni şi două luni.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care trebuia să efectueze zborul MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing, a dispărut în dimineaţa zilei de 8 martie la puţin timp după ce a decolat din capitala malaysiană.