Evenimentul Zilei > International > Robotul care revoluționează infanteria mecanizată. Tanchiștii, la pensie?
Robotul care revoluționează infanteria mecanizată. Tanchiștii, la pensie?

Robotul care revoluționează infanteria mecanizată. Tanchiștii, la pensie?

Proiectul robotului militar IMUGS (Integrated Modular Unmanned Ground System) va beneficia de 30,6 milioane de euro acordați în cadrul Programului European de Dezvoltare Industrială a Apărării, precursor al Fondului European de Apărare.

Selecționat în cadrul cooperării structurate permanente (CSP sau PESCO), care are ca scop promovarea cooperării statelor membre ale Uniunii Europene în domeniul apărării, proiectul IMUGS este condus de un consorțiu condus de compania estoniană Milrem Robotics.

El va fi pe baza THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System), un robot modular urmărit care se poate adapta diferitelor profiluri de misiune.

THeMIS poate fi utilizat pentru a transporta încărcături de 730 kg, pentru a elibera un drum congestionat, datorită capacității sale de tracțiune sau chiar pentru a supraveghea zona, asociat cu o dronă aeriană.

În plus, este posibil să-i fie adăugat armament , așa cum arată conceptele prezentate de producătorul de rachete MBDA (cu racheta Medium Range, care îl face un „ucigaș” al tancurilor)  și de Nexter (cu un tun de calibrul 20 mm).

Dar, cu filiala suedeză Sinrob Technologies AB, situată în Örnsköldsvik, Milrem Robotics intenționează să treacă la nivelul următor: Type-X Robotic Combat Vehicle.

Ca și THeMIS, aceast robot de luptă va fi modular.

Dar va fi, de asemenea, de cel puțin 8 ori mai greu, cu o masă de 12 tone. Însă semnificativ mai ușoară decât vehiculele blindate tradiționale, în timp ce va fi cu 33%  până la 50% mai ieftin în funcție de configurații.

„Acesta este un proiect extrem de interesant, care prezintă noi provocări” pentru inginerii noștri, a spus Sverker Svärdby, directorul proiectului Type-X și director general al Sinrob Technologies AB.

„Este o experiență excepțională pentru a vedea cum echipele din Örnsköldsvik și Tallinn lucrează împreună și se completează reciproc, creând ceva atât de inovator ”, a declarat și  Kuldar Väärsi, CEO Milrem Robotic.

Pentru ambii, Type-X RCV  promite a fi „cel mai modern vehicul robot de luptă din lume”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE