Evenimentul Zilei > International > Robotul armatei SUA schimbă regulile jocului. Poate avea propriul rol în scenariile de luptă
Robotul armatei SUA schimbă regulile jocului. Poate avea propriul rol în scenariile de luptă

Robotul armatei SUA schimbă regulile jocului. Poate avea propriul rol în scenariile de luptă

Vehiculul robotizat de luptă al armatei va putea să pătrundă în apărarea blindată, să lanseze drone de atac, să lanseze rachete antitanc, să distrugă obstacolele, să supravegheze inamicul și să livreze muniție în mijlocul unor lupte intense.

Eforturile de construire a vehiculului sunt în curs de desfășurare împreună cu inițiativele de colaborare între armată și industrie. Noii roboți vor semăna cu mini-tancurile, cu vehiculul de luptă M1126 Stryker al armatei sau cu transportoare robotizate de infanterie.

Una dintre companiile din industria de apărare care concurează pentru oportunitatea de a construi arme pentru armată, General Dynamics Land Systems (GDLS), a oferit serviciului militar oportunitatea de a privi și testa robotul pe șenile, cunoscut sub numele de TRX. GDLS a dezvăluit familia TRX de roboți de clasă medie la Simpozionul anual al Asociației Armatei Statelor Unite din 2021.

Noua tehnologie a Statelor Unite

Vehiculul robotic TRX pe șenile de zece tone se bazează pe programul Multi-Utility Tactical Transport al GDLS. TRX poate desfășura o varietate de misiuni cu diversele sale instrumente, inclusiv misiuni de război electronic și operațiuni contra-drone, potrivit GDLS. „Profităm de arhitectura noastră electronică de ultimă generație și de munca pe care am făcut-o în sistemele autonome timp de douăzeci de ani”, a declarat Don Kotchman, vicepreședintele GDLS, pentru National Interest.

Kotchman a explicat că TRX poate fi operat de la distanță din modul semi-autonom la modul complet autonom, în funcție de cerințele armatei și de obiectivele misiunii. De asemenea, este fabricat din materiale ușoare, astfel încât să poată ține pasul cu echipele de luptă ale Brigăzii blindate care operează la viteze mari, a spus Kotchman.

„Ideea este că, prin intermediul software-ului universal de control, vom zbura cu UAV-uri și vom manevra vehicule terestre fără pilot”, a declarat generalul-maior Ross Coffman, directorul echipei pentru vehicule de luptă de următoarea generație, reporterilor la Simpozionul anual al Asociației Armatei Statelor Unite 2021.