Evenimentul Zilei > Social > Roboții erotici, dotați cu inteligență artificială, pot provoca tulburări psihologice
Roboții erotici, dotați cu inteligență artificială, pot provoca tulburări psihologice

Roboții erotici, dotați cu inteligență artificială, pot provoca tulburări psihologice

Cercetătorii americani au dezvăluit că utilizarea roboților sexuali, dotați cu inteligență artificială, reprezintă o amenințare psihologică și morală la adresa indivizilor și societății, relatează BBC.

Potrivit Dr. Christine Hendren de la Duke University există și tipuri de roboți sexuali care sunt programați să protesteze, creând astfel un „scenariu de viol” pentru utitlizator. Japonia este cel mai mare. Acest tip de robot este dezvoltat și de un pedofil declarat din Japonia, care susține că acest „gadget” este de natură profilactică, pentru că îl ține departe de posibilitatea de a face rău unui copil real.

Dar oare aceste practici duc cumva la normalitate? Sau mai degrabă dau oamenilor șansa de a perpetua practicarea acestor comportamente, care ar trebui, de fapt, să fie tratate, pentru reprimarea lor?” – se întreabă dr. Hendren.

O firmă din SUA a postat un filmuleț în care prezintă acest tip de robot, numit „Harmony”, și care se poate cumpăra online cu sume cuprinse între 8.000 și 10.000 de dolari.

Companiile producătoare spun: N-ai o prietenă? N-ai o parteneră de viață? Nu-ți face griji, putem crea noi una pentru tine! O relație cu o femeie se bazează pe intimitate, atașament și reciprocitate. Lucrurile astea nu pot fi reproduse de mașini.

Ne îndreptăm către un viitor în care vom normaliza ideea că femeile pot fi văzute ca un obiect sexual? Dacă cineva are o problemă într-o relație cu altcineva din viața lui, asta nu se poate îndrepta propovăduind ideea că un robot în viața ta poate fi la fel de bun ca o persoană”, a reacționat Kathleen Richardson, profesoară de etică și cultură a roboților și inteligenței artificiale la Universitatea De Montfort din Leicester, care vrea ca astfel de practici de marketing să fie scoase în afara legii.