“Vor apărea ploi acide, care pot afecta culturile agricole şi pădurile de conifere. Astfel de ploi ar putea să cadă oriunde, chiar şi la Berlin. Mediul nu are graniţe”, a declarat Vladimir Boreiko, directorul Centrului ecologic-cultural din Kiev.

El a spus totodată că eliberarea de substanţe periculoase în atmosferă ar putea provoca o serie de boli. “O cantitate uriaşă de formaldehidă şi diverse suspensii, funingine – toate aruncate în atmosferă – au afectat aerul şi aşa poluat în regiunea Kievului”, a spus expertul ucrainean.

Comisia de stat pentru situaţii de dezastre ecologice din Ucraina a stabilit raza zonei de pericol la 10 km de epicentrul incendiului de la rezervoarele cu petrol, a indicat marţi seara, într-un comunicat, serviciul de presă al Consiliului municipal Vasilkov. Aceasta înseamnă că există o probabilitate mare de poluare a aerului cu produse rezultate în urma arderii de combustibil, dăunătoare pentru sănătatea umană, relatează Agerpres.

“Recomandăm ca femeile gravide şi copiii să părăsească zona”, se menţionează în comunicatul citat. Autorităţile municipiului Vasilkov au recomandat în acelaşi timp locuitorilor “să se abţină de la consumul de fructe şi legume din propria grădină” şi să se ferească de ploaie în următoarele zile. “Situaţia ecologică se va îmbunătăţi după ce ploile vor fi trecut, iar aerul se va purifica”, potrivit aceluiaşi comunicat.

Incendiul a izbucnit luni seara la un rezervor cu o capacitate de 900 m3, iar flăcările s-au propagat ulterior şi la celelalte opt rezervoare şi peste 17 cisterne aflate în zonă. Miercuri dimineaţă, trei rezervoare erau cuprinse încă de flăcări şi s-a produs o nouă explozie puternică.

Incendiul de la rezervoarele din unitatea militară de lângă Kiev au făcut cinci morţi, conform datelor Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, citat de Unian. Alte 12 persoane cu arsuri de gravitate diferită au fost spitalizate. Unele ziare ucrainene scriu însă că ar exista mai multe victime.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a îndemnat pe locuitorii capitalei ucrainene să doneze sânge pentru persoanele spitalizate în urma incendiului, într-o postare pe Facebook.

Autorităţile ucrainene nu cunosc cu exactitate volumul real al produselor petroliere de la depozitul care a luat foc, dar secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksandr Turcinov, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că aici se aflau în jur de 14.000 de tone de produse petroliere, potrivit unui post de televiziune local. Ancheta penală, declanşată în acest caz, va stabili cu exactitate volumul real de produse petroliere abia după stingerea incendiului, a spus Turcinov, adăugând că proprietarii depozitului au fost atenţionaţi şi în trecut în legătură cu nerespectarea normelor de securitate.

 

Citește și: