Furia îndreptată împotriva statuilor sudiste amenință acum însăși personajele istorice ale Statelor Unite, până acum considerate de neatins.

Mișcarea de protest după moartea afro-americanului George Floyd, asfixiat de un polițist alb, la sfârșitul lunii mai, în timp ce-l încătușa, a redeschis dezbaterea în jurul monumentelor legate istoric de sclavie, multe dintre ele fiind puse la pământ sau vandalizate.

Este „o luptă pentru narațiunea istoriei americane, via statuile”, estimează Carolyn Gallaher, profesor la American University din Washington.

„În sud, am ales să ne închinăm confederaților, demonstranții spun însă: gata, s-a terminat”, a spus ea.

În Virginia, unde primii coloniști englezi s-au stabilit, înainte de a deveni inima Americii sclavagiste, demonstranții cer dezmembrarea statuii comandantului armatei de sud, generalul Robert Lee.

Statuia, al cărei piedestal a fost vandalizat cu graffiti „anti-rasist”, stă de un secol într-o piață din Richmond, capitala statelor confederate în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

În Washington, o statuie în omagiul generalului sudist Albert Pike a fost pusă la pământ și degradată, vinerea trecută.

Iar cele mai emblematice personaje din istoria americană nu mai sunt la adăpost de furia Black Lives Matter.

În piața din fața Casei Albe, manifestanții au încercat, luni seara, să dărâme cu ajutorul frânghiilor statuia controversatului președinte Andrew Jackson, înainte de a fi dispersați de poliție.

Al treilea președinte al Statelor Unite, Thomas Jefferson, este și el ținta manifestanților care au vandalizat mai multe monumente ce-l reprezintă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE