Evenimentul Zilei > International > Revoluție în arsenalul nuclear al SUA! Modificări radicale la temutele bombardiere B-52H
Revoluție în arsenalul nuclear al SUA! Modificări radicale la temutele bombardiere B-52H

Revoluție în arsenalul nuclear al SUA! Modificări radicale la temutele bombardiere B-52H

Forțele aeriene americane au decis să elimine bombele cu gravitație nucleară din înzestrarea temutelor avioane B-52H.

Hans Kristensen, directorul de informații din Federația Oamenilor de Știință Americani, a declarat că US Air Force are de gând să renunțe la bombele de gravitație nucleară B61-7 și B83-1 din configurația armelor aprobate a fi montate pe bombardierele B-52H.

„Bombardierele B-52 nu mai au autorizație să poarte arme cu gravitație nucleară. Noile instrucțiuni primite de la US Air Force anunță că B61-7 și B83-1 vor fi scoase din configurația armelor aprobate pentru B-52H”, a dezvăluit Kristensen, citând un manual actualizat recent de către șefii Forțelor Aeriene.

Intitulat „Reguli de siguranță pentru aeronavele cu bombă strategică din America”, noul manual confirmă cele relatate, scrie defence-blog.com. „Îndepărtarea B61-7 și B83-1 (bombe gravitaționale nucleare) din configurația armelor aprobate pentru B-52H”, scrie în manual.

Totuși, americani aduc o îmbunătățire semnificativă: B-52H va avea, totuși, o armă nucleară – racheta AGM-86B, cu focoasa W80-1 încorporată!

Cercetările specialiștilor în armament au arătat că B-52 nu mai este considerat un bombardier suficient de puternic încât să penetreze apărarea aeriană modernă din prezent și, pe cale de consecință, nu se mai susțin cheltuielile mari de înzestrare nucleară.

Ped e altă parte, modelul B-52s rămâne echipat să transporte rachete de croazieră cu armă nucleară (ALCM sau AGM-86B) și este programat să primească inclusiv noua LRSO (rachetă cu rază lungă de acțiune).