Evenimentul Zilei > Politica > REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. 19 organizaţii civice cer dezbaterea publică a proiectului
REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. 19 organizaţii civice cer dezbaterea publică a proiectului

REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. 19 organizaţii civice cer dezbaterea publică a proiectului

19 ONG-uri au semnat o scrisoare deschisă adresată Comisiei Constituante, care și-a reluat astăzi lucrările.

Organizaţiile semnatare îi solicită Comisiei să aplice egulile care guvernează transparenţa decizională, consacrate în Legea nr. 52/2003 şi, în consecinţă, să supună dezbaterii publice, timp de minimum 30 de zile de la publicare, varianta actuală a proiectului legii de revizuire a Constituţiei.

"Forma actuală a proiectului de lege, care ar include şi observaţiile Consiliului Legislativ şi pe cele ale Comisiei de la Veneţia, nu este publicată. În schimb, în spaţiul public circulă, în regim de clandestinitate, diverse versiuni apocrife", scriu ONG-urile. "Întrucât nu este vorba despre planurile unei arme secrete, ci de un proiect legislativ prin care se urmăreşte revizuirea Constituţiei, organizaţiile semnatare consideră că nu se justifică sub nicio forma refuzul de a face public şi de a dezbate acest proiect de lege".

Semnatarii reamintesc faptul că principiile transparenţei şi al consultării publice au un rol esenţial în funcţionarea normală a unei societăţi democratice şi solicită Parlamentului să respecte principiile statului de drept, prin dezbaterea reală, în societate, a proiectului actualizat de lege pentru revizuirea Constituţiei.

Organizaţiile semnatare sunt APADOR-CH, Romani CRISS, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia EPAS, LADO Timiş, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI
TERRA Mileniul III, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România – ANOSR, Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenţia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, Fundaţia SOROS, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni – ANBCC, Centrul Român de Politici Europene – CRPE, Centrul Raţiu pentru Democraţie, Asociaţia ACCEPT, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO.
CITIȚI ȘI:

  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Parlamentarii NU VOR MAI FI JUDECAȚI de ÎCCJ
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. S-a eliminat articolul care EXCLUDEA președintele României din rândul puterilor în stat
  • Ilie Sârbu: Referendum de o singură zi pentru Constituție. Antonescu: "Nu suntem în acea fază"
  • Mihai Răzvan Ungureanu:Viitorul politic al lui Antonescu depinde de Constituție. Comisia de la Veneția nu va trimite un punct de vedere curând
  • PDL s-a retras de la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei