PEN American Center a precizat miercuri că criticul de film al revistei şi eseistul Jean-Baptiste Thoret va fi prezent în 5 mai pentru a primi această recompensă.

Doi fraţi jihadişti au năvălit, în 7 ianuarie, în sediul parizian al revistei care publicase caricaturi cu profetul Mahomed şi au deschis focul cu puşti automate asupra membrilor redacţiei, ucigând 12 persoane, între care cinci desenatori.

Restul echipei, refuzând să cedeze ameninţărilor, a publicat după o săptămână ediţia 'supravieţuitorilor', care s-a vândut în 8 milioane de exemplare. Înaintea atentatului, revista era în pragul falimentului, needitând decât 30.000 de exemplare săptămânal.

Suzanne Nossel, director general al PEN, a estimat că revine tuturor caricaturiştilor din toată societatea liberă misiunea de a pune în discuţie puterile şi sacrul pentru ca 'exprimarea să fie mai liberă şi mai robustă pentru noi toţi'.

'Plătind preţul ultim pentru că a făcut uz de libertatea sa şi apoi s-a adunat ca un singur om după această enormă pierdere, Charlie Hebdo merită să fie recunoscut pentru hotărârea sa după unul dintre atacurile cele mai nocive împotriva libertăţii de expresie', a continuat ea.

Thoret, care a scăpat de atentat sosind mai târziu la muncă în acea zi, va primi 'PEN/Toni and James C. Goodale Freedom of expression courage Award' în numele colegilor săi.

Fondat în 1922, PEN American Center este o comunitate de 4.000 de scriitori americani care militează pentru a apăra libertatea de expresie.