Evenimentul Zilei > Economie > Revigorare a exporturilor în luna aprilie
Revigorare a exporturilor în luna aprilie

Revigorare a exporturilor în luna aprilie

Deficitul comercial pe luna aprilie a scăzut cu 278 milioane de lei faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care atât importurile, cât şi exporturile ţării au crescut.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB au ajuns în luna aprilie 2012 la 15,3 miliarde de lei, în timp ce importurile s-au situat la 19,2 miliarde de lei. Comparativ cu aceeaşi lună din 2011, creşterea exporturilor a fost de 10,2%, iar a importurilor de doar 6,3%.

De la începutul anului, situaţia stă însă invers. Exporturile au totalizat în primele patru luni din 2012 63,3 miliarde de lei, în creştere cu 4,3% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 4,8%, până la 74,6 miliarde de lei. În aceste condiţii, deficitul comercial a crescut faţă de primele patru luni din 2011 cu 784,6 milioane de lei.

Deficitul comercial de 3,79 miliarde de lei a fost mai mare decât cel din luna martie a acestui an, când fusese de doar 3,18%. Având în vedere caracterul sezonier al indicatorului însă, comparaţia cu anul precedent este cea mai relevantă pentru tendinţa economiei.