Premierul Viorica Dăncilă și-a întrerupt sâmbătă turneul electoral în urma tragediei din Caracal. Ea anunța atunci că PSD sistează toate acțiunile politice. Ședința CEx a avut loc pentru a amâna congresul din 3 august, când urma să fie validată candidatura liderei social-democraților la prezidențiale.

Evenimentul de lansare a fost reprogramat. Va avea loc în 24 august. Asta înseamnă și că PSD vrea să respecte cerința premierului, de a nu politiza drama de la Caracal. Însă, are și o latură pragmatică.

Date fiind discuțiile pe eșichierul de stânga, Viorica Dăncilă și-ar dori să aibă susținerea ALDE și Pro România. Acest timp poate fi unul de negocieri.

Semnale ciudate

Viorica Dăncilă a ajuns la reuniune cu aproape o oră întârziere, dar nu a fost ultima, alții au întârziat și mai mult. Cu o oră înainte, prim-ministrul a participat la o ceremonie la Guvern. S-a semnat un acord cu Airbus Helicopters România prin care România cumpără 10 elicoptere pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare.

Foarte atentă la detalii, Dăncilă a îmbrăcat o rochie neagră în locul ținutelor viu colorate pe care le preferă. A fost sobră și expeditivă, a făcut promisiuni că după ședință dă mai multe detalii, dar a plecat fără să o facă.

Umbra obișnuită a premierului, secretarul general al PSD Mihai Fifor, nu a fost pe fază la descinderea premierului. De regulă stă lipit de ea și, discret, printr-o îmbrânceală ușoară, îi dă de știre să-și încheie discursul sau răspunsurile la întrebările jurnaliștilor.

Rolul de Kevin Costner în Bodyguard și l-a adjudecat Eugen Teodorovici. Cu un braț de dosare în stânga, cum umblă de obicei, ministrul Finanțelor și-a folosit dreapta pentru a face pârtie în calea liderei PSD. El l-a împins ușor și pe un lider de partid. Oricum, Viorica Dăncilă a avut suficient timp pentru a epata din punctul de vedere al eleganței. Rochia neagră a fost pusă în valoare de o pereche de cercei din perle asortați la un accesoriu al rochiei.

Încă de sâmbătă, Viorica Dăncilă s-a comportat ciudat. A transmis condoleanțe familiei victimei din Caracal, deși nu a apărut oficial informația că fata este moartă. Nici acum nu se știe dacă este, dar premierul a îmbrăcat haine de doliu.

 

Firea cea tăcută

O prezență mult așteptată de jurnaliști, pentru că de obicei este vorbăreață și pune și de o sămânță de scandal, a fost vicepreședintele PSD Gabriela Firea (foto). A venit însoțită de eurodeputata Carmen Avram. Ca niciodată, Firea nu a avut chef de discuții. Și ea era îmbrăcată elegant, într-o nuanță de gri. Au venit și liderii din teritoriu. Marian Oprișan care, de obicei, tuna și fulgera sau măcar se declara indignat de ceva, a trecut îmbufnat semn că nu are nimic de spus. În schimb, Mihai Fifor a pozat mai relaxat, oricum mult mai puțin înverșunat decât arată pe Facebook unde tună și fulgeră. El a anunțat scurt data congresului.

 

Căprar la raport

În schimb, a apărut în lumina reflectoarelor un personaj de care nu se prea interesa nimeni până acum: Dorel Căprar (foto), președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților. În cursul zilei a avut loc audierea reprezentanților STS în comisie și asta a stârnit curiozitatea. El a recunoscut că de la accidentul din Apuseni nu s-au făcut mari progrese pentru localizarea victimelor. El a fost personajul serii deoarece a dat declarații ample, chiar dacă fără relevanță. În CEx nu s-a discutat doar despre amânarea congresului având în vedere că ședința a durat mai mult de trei ore, însă nimeni nu a făcut indiscreții legate de dezbaterile avute. Oricum, toate aspectele și evenimentele care au loc în această perioadă trec pe plan secund. Semn că s-a vorbit și despre rectificarea bugetară și nemulțumirile partenerului de coaliție Călin Popescu Tăriceanu sunt dosarele cu care a venit Teodorovici. Precum și declarația lui că în aceste zile va publica pe site proiectul de rectificare bugetară.

Te-ar putea interesa și: