Retragerea din Afganistan poate începe din acest an

Retragerea din Afganistan poate începe din acest an

Trupele NATO din Afganistan vor începe retragerea încă din acest an, astfel încât controlul asupra securităţii ţării să fie predat forţelor locale în 2014, potrivit unui document secret obţinut de cotidianul "The Independent", citat de Mediafax.

Planul va fi aprobat săptămâna aceasta la Kabul, în cadrul unei conferinţe la care vor participa secretarul de stat american, Hillary Clinton, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, ministrul britanic de externe, William Hague, şi omologi din alte 70 de ţări.

Potrivit documentului, preşedintele afgan Hamid Karzai va anunţa un calendar pentru o "tranziţie etapizată şi bazată pe condiţii". "Comunitatea internaţională îşi exprimă sprijinul faţă de obiectivul preşedintelui Afganistanului ca Forţele de securitate naţionale afgane (ANSF) să conducă operaţiunile militare în toate provinciile până la sfârşitul lui 2014", arată documentul.

Potrivit textului, comunitatea internaţională va continua "să furnizeze sprijinul necesar pentru a spori securitatea în acest timp şi va continua să sprijine instruirea, echiparea şi furnizarea finanţării interimare a ANSF la toate nivelurile pentru preluarea misiunii de garantare a securităţii ţării lor".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Guvernul din Afganistan şi comunitatea internaţională au fost de acord să evalueze împreună provinciile cu scopul de a anunţa până la sfârşitul lui 2010 că procesul de tranziţie este în desfăşurare", adaugă documentul.

O sursă din cadrul armatei britanice a declarat sâmbătă că documentul este "un plan semnificativ care descrie etapele premergătoare retragerii". Ministerul britanic de externe a confirmat că este la curent cu acest document.