Rețete pentru zilele caniculare. Mâncăruri ușoare, cu puține calorii
- Emma Cristescu
- 2 iulie 2024, 08:55
Există multe variante de rețete, pentru zilele toride cu care ne confruntăm în această perioadă.. Gospodinele pot prepara o mulțime de rețete ce sun și simple, și gustoase. Mâncărurile sunt sănătoase și au foarte puține calorii, deci nu îngrașă, nu vă faceți griji. Nu aveți nevoie nici de prea multe ingrediente pentru a ajunge la rezultatul final.
Vara, medicii recomandă să mâncăm fructe și legume proaspete care sunt pline de nutrienți, de vitamine și sunt și hidratante. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că ar fi ideal să ne bazăm pe o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, lactate slabe, carne slabă, pește și nuci, pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor.
În perioada caniculară, gospodinele pot prepara o mulțime de rețete simple și sănătoase. Iară câteva sugestii:
Supă rece gazpacho
Ingredientele de care aveți nevoie: 1 kilogram roșii, tăiate în patru 2 castraveți, decojiți și tăiați în bucăți 1/2 ardei gras roșu, tăiat mărunt 1 cățel de usturoi, tocat grosier 2 linguri de oțet de vin roșu sau oțet de sherry 1/2 căni apă 1/3 căni ulei de măsline extravirgin Sare piper negru proaspăt măcinat 2 felii de pâine tăiate în cuburi 2 linguri de busuioc tăiat felii subțiri.
Amestecați roșiile, castraveții, ardeiul, usturoiul, oțetul și apa în bolul unui robot de bucătărie sau al unui blender. Amestecă până la omogenizare, apoi adaugă uleiul și amestecă pentru a combina. Gustă și asezonează cu sare, piper și mai mult oțet dacă este necesar.
Apoi, se acoperă și se pune la frigider până când se răcește. Într-o tigaie mare, la foc mediu, trebuie adăugată o cantitate de ulei care să acopere fundul tigăii. Adaugă pâinea și gătește, amestecând ocazional, până când devine aurie și crocantă. Apoi, se ia de pe foc, se condimentează cu sare și se lasă să se răcească. Această supă merge foarte bine mâncată cu crutoane.
Salată orientală ideală pentru sezonul cald
Ingrediente: 4-5 cartofi noi, fierţi în coajă şi tăiaţi cubuleţe: 2 roşii – tăiate cubuleţe; 2 castraveţi – tăiaţi cubuleţe; 2 ouă fierte, tari; 200 g măsline negre; o ceapă mică; sare, piper negru măcinat, oregano; oţet; 1 lingură cu muştar; ulei de măsline.
Se spală cartofii şi se fierb în coajă. Se lasă la răcit şi se tăie în cubuleţe, iar ceapa se taie julien. Toate ingredientele se taie cubulețe, se presară sare și se amestecă. Într-un bol, se prepară sosul de muştar, cu oţet şi ulei de măslin, sare și piper. Se toarnă sosul peste ingrediente şi se amestecă bine.
Salată cu avocado și creveți
Ingrediente: 1 avocado mediu 10 creveți 6 fire de sparanghel 1 ceapă 10 roșii cherry 1 salată romaine ulei de măsline 10 grame de unt sare piper pătrunjel.
Avocado se desface și se taie în cubulețe apoi pune-l într-un bol. Foarte repede, trebuie stropit cu zeamă de lămâie, ca să nu oxideze.
Apoi, se încinge puțin ulei de măsline peste care se pune untul. Se pun creveții și se condimentează cu sare și piper.
Creveții se iau din tigaie și se pun peste avocado. Trebuie să se adauge sparanghelul, pentru a fi preparat și el. Adaugă salata romaine ruptă în bucățele mici și sparanghelul gătit, apoi ceapa tăiată și roșiile pe jumătate. Condimentează cu sare și piper, adaugă puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie.