Otrava din farfurie. Fructele și legumele pot provoca o boală gravă

Otrava din farfurie. Fructele și legumele pot provoca o boală gravă Sursa foto: arhivă EVZ

Otrava din farfurie. Fructele și legumele cu pesticide vin cu riscul de a dezvolta în timp o boală gravă.

Nu mai este niciun secret că substanțele chimice precum pesticidele, antibioticele și hormonii sunt utilizate pe scară largă în creșterea plantelor și a animalelor. Motivele includ, în primul rând, stimularea producției, dar și reducerea risipei de alimente sau securizarea adecvată a lanțurilor de aprovizionare.

Majoritatea studiilor privind efectele pesticidelor asupra sănătății au vizat în special persoanele expuse prin profesia lor, cum ar fi muncitorii agricoli și aplicatorii de pesticide. S-a constatat că intoxicațiile acute cu pesticide OP generează simptome precum greață, crampe abdominale, diaree, amețeli, anxietate și confuzie. Aceste simptome pot fi destul de severe, dar din fericire sunt cel mai adesea reversibile.

Fructele și legumele trebuie spălate responsabil

Dr. Radu Țincu a explicat cât de important este să spălăm într-un mod riguros și responsabil fructele și legumele pe care le consumăm. De reținut că pesticidele nu pot fi evitate, apreciază medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă.Agricultura în toată lumea folosește pesticide. Discutăm de o agricultură intensivă, e nevoie de aceste substanțe chimice pentru a putea să optimizăm cât mai mult culturile.

Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.

De asemenea, trebuie să spunem faptul că putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un control al nivelului de pesticide la nivelul solului sau la nivelul apelor. Deci, BIO nu e un mit, atâta timp cât se respectă certificarea BIO. Asta înseamnă că producătorul respectiv a fost verificat, iar în urma verificărilor s-au recoltat probe toxicologice care nu vizează doar pesticidele, ci și alte substanțe chimice, cum ar fi metalele grele sau expunerea la alte tipuri de noxe".

Dr. Radu Țincu despre pesticidele care provoacă leucemie sau cancer

În aceeași intervenție, medicul a explicat cum putem reduce riscul de a consuma fructe și legume cu pesticide. Soluția este diversificarea fructelor și legumelor consumate pentru a evita expunerea simultană la aceeași substanță chimică.

„Trebuie să înțelegem că fiecare tip de fruct sau de legume are nevoie de diferite pesticide. De aceea, dacă vom diversifica tipul de legume și fructe pe care le mâncăm în acest fel, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp.

Problema la pesticide este efectul cumulativ, adică expunerea pe termen lung la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate.

Sunt câteva zone unde studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. De exemplu, forme foarte rare de cancer şi forme de leucemii. Unele tumori la nivelul tubului digestiv care pot fi induse de acest consum de pesticide.

De asemenea, aceste pesticide funcționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează prin structura pe care o au, anumiți hormoni. Acești hormoni sunt, de fapt, o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin”, a completat medicul Radu Ţincu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.