AI revoluționează oncologia. Robotul detectează profilul tumorii pe masa de operație

AI revoluționează oncologia. Robotul detectează profilul tumorii pe masa de operație

Un studiu recent demonstrează că Inteligența Artificială poate fi un instrument foarte eficient în luarea deciziilor din timpul operației de cancer cerebral, una dintre cele mai grave forme de cancer, influențând succesul operației, dar și deciziile postoperatorii.

Un nou studiu demonstrează că Inteligenţa artificială (AI) ar putea fi un instrument care să-i ajute pe medici în vindecarea cancerului cerebral în timpul unei intervenţii chirurgicale.

CHARM decodifică ADN-ul unei tumori în timp real

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un instrument capabil să decodifice ADN-ul unei tumori în timp real, chiar atunci când pacientul se află în operaţie. Descoperirea ar putea susține cercetarea tratamentelor personalizate pentru una dintre formele cele mai periculoase ale bolii.

Un instrument de inteligenţă artificială (AI) poate decodifica genomul cancerului cerebral în timpul operaţiei. Specialiștii susțin că profilarea tumorii în timp real poate fi utilă în deciziile chirurgicale şi pe cele de tratament.

Ne puteți urmări și pe Google News

O echipă de oameni de ştiinţă de la Facultatea de medicină a universităţii Harvard a conceput un instrument de AI care poate decodifica rapid ADN-ul unei tumori cerebrale, determinând identitatea sa moleculară în timpul operaţiei. Sunt informaţii esenţiale care, potrivit abordărilor actuale, pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

”Cunoașterea” unei tumori, esențială pentru reușita tratamentului

Cunoaşterea tipului molecular al unei tumori le permite neurochirurgilor să ia decizii importante , cum ar fi mărimea ţesutului cerebral care va fi îndepărtat şi folosirea medicamentelor care să ucidă tumorile direct în creier, toate în timp ce pacientul se află încă pe masa de operaţie. Un raport despre această lucrare  a fost publicat vineri, în revista Med.

Inteligenta Artificiala, concept de invatare

Photo BiancoBlue | Dreamstime.com

Îndepărtarea unei cantităţi prea mari atunci când tumora este mai puţin agresivă poate afecta funcţia neurologică şi cognitivă a pacientului. În schimb, îndepărtarea unei cantităţi prea mici când tumora este foarte agresivă poate lăsa ţesut malign care poate creşte şi se poate răspândi rapid.

Detectarea identităţii moleculare a unei tumori în timpul operaţiei este, de asemenea, valoroasă, deoarece anumite tumori beneficiază de un tratament pe loc cu medicamente plasate direct în creier în momentul operaţiei, precizează prof. Yu.

AI aduce beneficii și postoperator

Instrumentul, denumit CHARM (Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine), are însă nevoie să fie validat clinic prin testare în medii reale. De asemenea, trebuie autorizat de autoritatea americană de reglementare, FDA, înainte de a fi folosit în spitale, a subliniat echipa implicată în cercetare.

Cunoaşterea tipului molecular al unei tumori furnizează indicii precise despre agresivitatea, comportamentul şi răspunsul probabil la diverse tratamente medicale. Astfel de cunoştinţe pot influența inclusive ideciziile postoperatorii.

CHARM a fost dezvoltat folosind 2.334 de mostre de tumori cerebrale de la 1.524 de persoane cu gliom din 3 populaţii diferite de pacienţi, informează News.ro