O „armată” de polițiști de frontieră de la Sectoarele Poliţiei de Frontieră Galaţi, Oancea, Folteşti şi Brăila, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat 29 de percheziţii, pe raza județului Galați pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări. În urma descinderilor domiciliare, 60 de persoane au fost conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere, transmite Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Acțiunea s-a desfășurat cu suportul de specialitate al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI – fosta „Doi și-un sfert”) şi al Serviciului de Operaţiuni Speciale Galaţi.

Cărăuși, angajați cu 100 de euro pentru un transport

În urma probelor adunate pe parcursul a câteva luni, anchetatorii au stabilit că, în luna noiembrie 2015, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România, din Republica Moldova, a unor importante cantităţi de ţigarete. Liderii grupării au racolat mai multe persoane, cetăţeni români şi din Republica Moldova cărora le plătea cu până la 100 de euro pe un transport pe care îl trecea granița sauîl căra de la graniță la un loc sigur.

După introducerea în ţară, ţigările erau vândute către diferiți comercianți pe raza judeţului Galaţi, precum şi în municipiul Bucureşti, ţigările fiind livrate direct la domiciliile cumpărătorilor.

Bani, mașini, pistoale și droguri

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost estimat la peste 2.500.000 de lei, transmite Poliția de Frontieră Galați. În urma percheziţiilor au fost ridicate 12 autoturisme, 64.180 lei, 6.755 euro, 200 dolari, 2 bancnote false de 50 euro fiecare, un pistol cu aer comprimat marca Bereta, 34 de cartele telefonice, 43 de telefoane mobile şi 3 pliculeţe cu substanţă albă despre care există suspiciuni că ar conţine droguri, care au fost preluate de către B.C.C.O. Galaţi în vederea continuării cercetărilor.

Totodată au fost descoperite şi ridicate 864 de pachete de ţigări de contrabanda.

După audierea celor 60 de contrabandi;ti, procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Galaţi au dispus reținerea pentru 24 de ore faţă de 13 persoane, acestea urmând a fi prezentate instanţei azi, 21 aprilie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Faţă de alte trei persoane, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.