Anunțul a fost făcut de Administraţia Naţională a Finanţelor şi Vămilor (NAV), marţi, printr-un comunicat transmis agenţiei ungare de presă MTI

Potrivit comunicatului,  reţeaua condusă de doi bărbaţi a vândut petrolul – cumpărat în Polonia şi destinat României – în Ungaria, fără să plătească accize şi TVA. În această afacere au fost implicaţi şi firme croate, ungare şi cehe, înregistrate pe numele unor intermediari iliciţi,transmite agenția maghiară de știri MTI.

Transporturile au fost administrate de un şofer slovac, ele fiind descărcate în localităţile Inárcs, Aszód, Kartal sau
Székesfehérvár, după care au fost vândute. Cumpărătorii au folosit petrolul de bază pentru autoturisme, camionete, utilaje agricole şi pompe alimentate cu motorină.

Conform expertului tehnic judiciar, calitatea uleiului nu corespunde standardului ungar privind combustibilii.

Anchetatorii şi membrii gărzii financiare au găsit în furgoneta unui tăinuitor o cantitate mare de petrol şi o staţie de alimentare mobilă ilegală, împreună cu rezervoare, pistoale de alimentare, contoare de carburanţi.

Autorităţile au confiscat suma de peste 22000 euro găsită la membrii reţelei de crimă organizată, transportul complet de petrol, rezervoarele folosite pentru vânzare, camionul, furgonetele tăinuitorilor, precum şi alte vehicule, imobile, conturi bancare şi dovezi.

NAV – a cărei acţiune a fost sprijinită şi de autorităţile cehe, slovace, croate, române şi polone – propune trimiterea în judecată a 30 de persoane pentru evaziune fiscală deosebit de gravă, desfăşurată cu caracter comercial, comercializarea de produse de calitate inferioară, fals în acte publice şi deţinere de mărfuri de contrabandă, persoanele fiind conducătorii reţelei, şoferul, precum şi intermediarii şi cumpărătorii care au participat
la vânzarea petrolului, se arată în comunicat, potrivit flux24.ro.