Potrivit regulilor constituționale americane, câte jumătate din Congres se înnoiește la fiecare 2 ani, prima jumătate odată cu Președintele, cea de a doua la mijlocul mandatului. E motivul pentru care formulele de coabitare a unui Președinte de o culoare politică cu o majoritate într-una sau în amândouă camerele Congresului este foarte probabilă.

De această dată, părăsirea mandatelor de către Republicani e mult mai rapidă decât în oricare alte formule ale Congresului din trecut. Nu trebuie uitat că alegerile de la jumătatea mandatului sunt cele mai periculoase și costisitoare pentru un partid al Președintelui, de data aceasta Partidul Republican al lui Donald Trump. Dacă la candidatura prezidențială campaniile se suprapun, la jumătatea mandatului se cumulează costurile administrării Președintelui cu nemulțumirile sau speranțele populației, fapt ce are înclinația de a schimba orientările politice în detrimentului partidului președintelui în funcție. De această dată vorbim despre cel puțin 25 de republicani care au anunțat că părăsesc Congresul înainte de alegerile mid-term din noiembrie 2018. Bob Goodlatte, Republican din Virginia și șeful influentei comisii juridice a Camerei, a fost ultimul din șirul anunțurilor anticipate, însă e vorba despre membri ai Congresului de la New Mexico la New Jersey, pe întreaga hartă americană. Preocuparea conducătorilor republicani e mare, deoarece diferența de majoritate de astăzi este de doar 24 de locuri, ori anunțul retragerii deja a 25 de republicani, care nu vor mai concura, anunță incertitudinea păstrării majorităților actuale în Camera Reprezentanților și Senat.

Motivele invocate sunt diverse: candidaturi ca guvernator sau la alte poziții, reprezentanți care doresc să candideze ca senatori la mijlocul mandatului sau accidente de parcurs și retrageri premature complete din Congres. O parte din aceste fotolii lăsate libere vor fi ocupate, între timp, prin alegeri speciale, înaintea lunii noiembrie, dar marea lor majoritate nu vor fi ocupate în anul care ne desparte de alegerile mid-term din noiembrie 2018, lăsând majoritatea într-o situație neclară. E adevărat că există și democrați care se retrag, însă raportul de forțe e clar debalansat pentru Republicani.

Retragerea republicanilor anunță probleme pentru marile proiecte viitoare ale administrației Trump. Deja votul a fost sensibil și relevant la reforma fiscală și cea din sănătate, introduse cu chinuri mari de către administrație sau ratate în mod repetat în 2017. Principalele vizate de către competitorii din ambele partide sunt posturile de congresmani republicani în districte câștigate de Hillary Clinton – 23 – și invers, districte ale democraților câștigate la vot în 2016, la prezidențiale, de către Donald Trump, districte care sunt cele mai probabile să schimbe votul. Dar nu sunt singurele. Districtele unde un candidat cunoscut se retrage redeschid bătălia bi-partizană. În plus, se adaugă districtele republicanilor care anunță că se retrag după trei ani și fuseseră câștigate la limită de Trump în 2016, precum districtul 2 din New Jersey sau 11 din Michigan. E și o dovadă de frică, „retragere tactică”, atunci când aceasta se face în fața unei probabile înfrângeri în fața democraților, în 2018.

Deși suntem încă la început de mandat al lui Donald Trump, retragerea unui număr mare de Republicani și eventuala preluare a majorității în Camera Reprezentanților și Senat de către Democrați în 2018 e o amenințare relevantă și pentru viitoarea campanie electorală prezidențială. Tendința retragerilor masive înaintea jumătății mandatului e un subiect marcat devreme, mult prea devreme, și ea afectează în mod substanțial primul mandat al lui Trump, amenințând să creeze probleme în timp pentru o eventuală candidatură pentru un al doilea mandat.

Te-ar putea interesa și: