Republica Moldova și Ucraina pot adera la UE. Zelenski: Este un pas istoric

Republica Moldova și Ucraina pot adera la UE. Zelenski: Este un pas istoric Uniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova și Ucraina pot adera la UE după ce țările din bloc au aprobat lansarea discuțiilor săptămâna viitoare, un eveniment mult așteptat de cele două state vecine cu România.

Republica Moldova și Ucraina pot adera la UE. Zelenski: Este un pas istoric

Membrii Uniunii Europene vor începe marți negocierile cu Ucraina și apoi cu Moldova la Luxemburg, a anunțat Belgia, care deține președinția rotativă a blocului. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că începutul acestor discuții reprezintă un „pas istoric”.

„Milioane de ucraineni și întregi generații ale poporului nostru, își realizează visul european”, a scris Zelenski pe platforma X, fostă Twitter. Mai mult, președintele ucrainean a scris că „Ucraina se întoarce în Europa, unde îi aparține de secole, ca membru cu drepturi depline al comunității europene”.

Reamintim faptul că Ucraina și-a depus cererea de aderare la UE după invazia Rusiei din 2022. În acest context, Comisia Europeană a anunţat pe data de  7 iunie că „Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile preliminare”. De asemenea, liderii UE au cerut Kievului mai multe măsuri „pentru combaterea corupţiei şi a puterii oligarhilor în ţară”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina, Ue, Parlamentul EuropeanRepublica Moldova și Ucraina pot adera la UE. Sursa foto: Pixabay.

Țările care se află pe lista de așteptare pentru aderare

Reamintim faptul că ăn decembrie 2023, UE a acordat și statutul de candidat unui alt fost vecin al Rusiei, și anume Georgia. De asemenea, UE a aprobat negocierile de aderare cu Bosnia şi a deschis discuţii cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord.

Să nu uităm de Turcia, membră NATO, care este candidată din 1999 și a lansat discuțiile de aderare în 2005, dar, deocamdată, adera la UE este pe linie moartă.

Și Kosovo şi-a depus cererea de aderare în decembrie 2022, dar Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România nu recunosc independența sa faţă de Serbia, informează france24.com.

România a aderat la UE în 2007, odată cu Bulgaria, iar în 2013, a avut loc „a şaptea şi ultima extindere până în prezent”, odată cu aderarea Croaţiei.