Republica Moldova pune stop abuzurilor la locul de muncă. Convenția OIM împotriva violenței devine lege

Republica Moldova pune stop abuzurilor la locul de muncă. Convenția OIM împotriva violenței devine legeSursa foto: Legestart

Astăzi, 19 martie, în Republica Moldova intră oficial în vigoare Convenția nr. 190 a Organizației Internaționale a Muncii. Acesta este un instrument juridic care impune norme precise pentru prevenirea și combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă. Prin ratificarea acesteia, statul își ia angajamentul de a garanta un mediu de muncă sigur și demn pentru toți angajații.

Convenția nr. 190 este un pas esențial pentru protejarea angajaților împotriva violenței și hărțuirii la locul de muncă

Deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga, a afirmat că ratificarea acestui document reprezintă un angajament ferm al autorităților, Guvernului, sindicatelor și angajatorilor de a combate violența și hărțuirea la locul de muncă. Ea a subliniat că acest angajament este valabil indiferent de domeniul de activitate.  „Este un instrument care recunoaște că angajații, indiferent de sector, de statut sau contract de muncă, trebuie să beneficieze de un mediu de muncă sigur, liber de violență și de hârțuire”, a menționat deputata.

Deputata a menționat că această Convenție nu se limitează la violența fizică sau verbală. Ci acoperă toate formele de hărțuire și violență la locul de muncă. Ea a subliniat că documentul protejează demnitatea și sănătatea angajaților, inclusiv împotriva hărțuirii sexuale și psihologice.

Sursa foto: Pixabay

Angela Munteanu-Pojoga a declarat că, prin ratificarea acestei convenții, Republica Moldova avansează spre un sistem legislativ clar și eficient pentru protejarea angajaților. „Implementarea va consta în dezvoltarea unor politici, mecanisme, care vor combate și contribui la prevenirea violenței și hărțuirii la serviciu”, a declarat Angela Munteanu-Pojoga”, a precizat deputata.

„Recunoaștem importanța acestei Convenții pentru salariații care se confruntă cu hărțuire sau violență din partea angajatorilor sau a altor persoane cu care interacționează în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Prevenirea unor astfel de situații și protecția victimelor sunt esențiale. Din acest motiv, CNSM a propus ratificarea Convenției nr. 190 și implementarea Recomandării nr. 206 pentru a combate aceste fenomene, inclusiv violența de gen, în lumea muncii”, a afirmat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Conferința de totalizare a proiectului dedicat promovării Convenției OIM nr. 190. Sursa foto: Sindicate.md

Autoritățile se mobilizează pentru prevenirea violenței și hărțuirii la locul de muncă

Coordonatoarea rezidentă ONU în Republica Moldova, Yesim Oruc, a subliniat că aceasta este prima convenție internațională care stabilește un standard global clar pentru combaterea hărțuirii și violenței la locul de muncă. Ea a precizat că documentul detaliază măsurile pe care statul le va adopta pentru protejarea angajaților.

A subliniat și că implementarea Convenției OIM reprezintă un pas esențial pentru eliminarea violenței și crearea unui mediu de lucru sigur, respectuos și incluziv. „Prin acțiuni comune, putem asigura că principiile demnității, respectului și echității sunt pe deplin respectate în toate locurile de muncă din Moldova”, a declarat reprezentanta OIM.

Secretarul de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Mihai-Gabriel Ciobanu, a spus că această Convenție stabilește reguli clare pentru combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă. El a precizat că documentul definește clar aceste fenomene. Fie că sunt de natură fizică, psihologică, sexuală sau economică, asigurând astfel o bază legală solidă.

„Vom transpune aceste principii în legislația națională, vom defini clar ce înseamnă violență și hărțuire la locul de muncă. Astfel încât fiecare angajator și fiecare angajat să știe exact cum arată abuzul în toate formele”, a comunicat Mihai-Gabriel Ciobanu.

Secretarul de stat a menționat că vor fi dezvoltate mecanisme care să permită victimelor să raporteze cazurile de abuz fără teama de represalii. Iar angajatorii vor fi obligați să includă politici clare anti-hărțuire în regulamentele interne ale companiilor.

Violența la locul de muncă

Sursa foto: Pixabay

Convenția nr. 190 a OIM: Primul standard global pentru combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă

Convenția nr. 190 a OIM constituie un punct de referință internațional, fiind primul standard global care tratează violența și hărțuirea în domeniul muncii. Alături de Recomandarea nr. 206, aceasta oferă un cadru comun pentru promovarea unui viitor al muncii bazat pe justiție socială.

Ambele documente au fost adoptate în 2019 în cadrul Conferinței Organizației Internaționale a Muncii. Și a fost ratificată de Parlamentul Republicii Moldova la sfârșitul anului 2023.

Până în acest moment, convenția a fost ratificată de aproximativ 40 de state.

Ne puteți urmări și pe Google News