Republica Moldova, lecție de democrație pentru Serghei Lavrov: Rusia oferă lumii doar sânge și durere

Republica Moldova, lecție de democrație pentru Serghei Lavrov: Rusia oferă lumii doar sânge și durere Serghei Lavrov. Sursa foto: Dreamstime.com

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, îi răspunde omologului său rus, Serghei Lavrov, care a afirmat că autoritățile din Republica Moldova anulează „tot ce este rusesc”.

Republica Moldova a fost acuzată de Seghe Lavrov, la Forumului Diplomației din Antalya, că autoritățile de la Chișinău discriminează limba rusă și că au blocat economic regiunea transnistreană.

„Regimul care s-a instalat la Chișinău și care merge pe urmele regimului de la Kiev, anulând tot ce înseamnă rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele de acțiune și împreună cu ucrainenii, a impus blocada economică a regiunii transnistrene. Am cerut regimului de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri.

Conducerea transnistreană vorbește de mult timp despre acest lucru: formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Republicii Moldova. Tocmai reluarea acestui format este cea pe care o solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest format”, a declarat Serghei lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarația a fost făcută în contextul în care, pe 28 februarie, la așa-numitul Congres al deputaților, Tiraspolul a solicitat Dumei de Stat a Rusiei să apere regiunea transnistreană de ceea ce a numit „presiuni tot mai mari din partea Republicii Moldova”.

Mihai Popșoi: Republica Moldova este o țară democrată. Rusia își atacă nejustificat vecinii

În replică, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, care participă și el la Forumul Diplomației din Antalya,a declarat că Serghei Lavrov și autoritățile de la Kremlin nu au „dreptul moral de a ține lecții despre democrație și libertate”.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

”Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere. În țara noastră, politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii.

Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene. Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”, a transmis Mihai Popșoi.