Republica Moldova are nevoie de 700 de medici și de 1.200 de asistente medicale

Republica Moldova are nevoie de 700 de medici și de 1.200 de asistente medicale Sursa foto: Pixabay

Ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a avertizat că sistemul medical se confruntă cu o criză profundă de cadre medicale. Potrivit ministrului, cel mai mare deficit se resimte în rândul medicilor de familie și anesteziști. Totodată, 18 din 32 de raioane din Republica Moldova nu au un medic legist. Ala Nemerenco a mai spus că, în total, sistemul medical din Republica Moldova are nevoie de 700 de medici și aproximativ 1.200 de asistente medicale.

Topul specialităților deficitare

Cel mai mare deficit se resimte în rândul medicilor de familie, care activează, în special, în zonele rurale. La mare căutare, în raioane, sunt și medicii legiști, anesteziști, cardiologii, oncologii și neonatologii. Potrivit ministrei Sănătății, în 18 raioane din țară nu activează nici un medic legist.

„Cei mai căutați specialiști sunt medicii de familie în anumite raioane și anumite localități, cu excepția celor urbane. În cazul specialităților cu profil îngust, nu avem medici legiști. O lipsă mare este în multe raioane de oncologi, neonatologi, cardiologi. Asistența spitalicească, suntem în criză cu medicii anesteziologi, reanimatologii. Aceste sunt specialitățile cele mai căutate”, a declarat ministrul Sănătății pentru Radio Moldova.

Medicii pleacă din Republica Moldova din cauza condițiilor de muncă

Ala Nemerenco a mai spus că „exodul” medicilor a fost cauzat de migrație, care a influențat toate domeniile atât din Republica Moldova, cât și din țările dezvoltate. Întrebată dacă medicii aleg să plece peste hotare din cauza salariilor mici, aceasta a răspuns: „Nu cred. Pe primul loc sunt condițiile de muncă”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Spitale, CNAS

Sursa foto: Dreamstime

În prezent, salariul mediu al unui medic care activează în Republica Moldova ajunge la 18.600 de lei. Ministrul Sănătății a precizat că medicii care activează în spitale primesc un salariu mediu de 19 mii lei, iar cei de pe urgență – 24.200 lei. Un medic de familie are un salariu mediu de 18.700 lei.

„Poate că nu este un salariu comparativ cu țările UE, noi acolo tindem să ajungem, dar este un salariu care îi permite unui medic să nu se gândească cu ce își întreține familia. Avem și foarte multe politici motivaționale și suport ca să îi atragem și menținem pe tineri în sistemul medical”, a mai declarat Ala Nemerenco.

Recent, Paramentul din Republica Moldova a votat modificări la Legea ocrotirii sănătății. Conform noilor prevederi, în zonele rurale și în orașele mici, unde există о insuficiență de cadre medicale, tinerii specialiști din domeniul medicinii și farmaciei vor beneficia de indemnizații majorate și compensații din bugetul de stat, inclusiv pentru navetă.