Legea ocrotirii Sănătății din Republica Moldova a fost îmbunătățită. Cine vor fi beneficiarii
- Nicolae Comănescu
- 5 iunie 2024, 21:14
Guvernul de la Chișinău a dat undă verde pentru o inițiativă venită de la Ministerul Sănătății, ce vizează mai multe modifică la Legea ocrotirii Sănătății.
Conform acestor schimbări, care au primit girul Executivului condus de premierul Dorin Recean, medicii, farmaciștii și personalul medical cu studii medii, angajați în instituțiile medico-sanitare publice din orașe și sate (comune), cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, și care își au domiciliul în afara localității unde activează, vor beneficia în premieră de compensarea cheltuielilor pentru navetă.
tinerii specialiști cu studii superioare de licență (optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi etc.) au fost incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din mijloacele bugetului de stat. Aceștia, împreună cu absolvenții studiilor de rezidențiat, vor beneficia de indemnizație majorată în primii 5 ani de activitate.
Legea ocrotirii Sănătății din Republica Moldova, îmbunătățită
Modificările au loc în contextul acordării facilităților tinerilor specialiști din domeniul sănătății în corelare cu facilitățile acordate specialiștilor din alte domenii.
Noile prevederi aprobate au scopul de a atrage și menține tinerii specialiști în sistemul medical, în special în zonele rurale și orașele mici, acolo unde, în ultimii ani, există un mare deficit de resurse umane, după cum notează siteul jurnal.md.
Altfel, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Republica Moldova a anunțat luna trecută că va majora numărul unor servicii medicale de înaltă performanță ce vor fi acordate populației până la sfârșitul anului.
Această măsură are drept scop creșterea accesului populației la unele servicii de înaltă performanță suprasolicitate, acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.
Servicii medicale de înaltă performanță, asigurate de prestatori publici și privați
”În urma analizei activităţii prestatorilor de servicii medicale de înaltă performanţă pentru primele trei luni ale anului 2024, CNAM a solicitat acestora să vină cu propuneri de revizuire a volumelor contractuale pentru anul curent pentru următoarele programe: monitorizare ambulatorie (monitorizarea tensiunii arteriale, ECG HOLTER), ecocardiografie, tomografie computerizată, coronarografie, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie și program pacient oncologic (rezonanță magnetică nucleară, tomografie computerizată).
Douzeci și șase de prestatori publici și privați au expediat ofertele pentru prestarea unui volum mai mare de anumite servicii sus-menționate, precum și diminuare a numărului unor servicii mai puțin solicitate de populație”, se arată într-un comunicat al CNAM.