Evenimentul Zilei > Actualitate > REPORTERII EVZ TRANSMIT. Grătar şi petrecere de 1 Mai cu lăutari, la cârciuma din cartier
REPORTERII EVZ TRANSMIT. Grătar şi petrecere de 1 Mai cu lăutari, la cârciuma din cartier

REPORTERII EVZ TRANSMIT. Grătar şi petrecere de 1 Mai cu lăutari, la cârciuma din cartier

Pentru bucureştenii care nu au putut sau nu au avut posibilitatea să plece, măcar, la iarbă verde, la marginea oraşului, singurul refugiu pentru o bere şi un mic a rămas cârciuma sau terasa din cartierul în care locuiesc.

În trecere pe lângă o terasă din Piaţa 1 Decembrie, situată în Cartierul Balta Albă, am sesizat doi lăutari care cântau, cu foc, din acordeoane, la masa unui bucureştean, aciuat în faţa uei mese, cu o halbă de bere pe masă. Cu un zâmbet ce aducea, mai degrabă, a nostalgie, omul ne-a spus că, altădată, era ori la defilare, ori la mare ori la munte. Acum, aştepta nişte vecini să depăne amintiri despre tradiţionalul 1 Mai, despre fotbal şi, nelipsit din repertoriu, despre politică.

La celelalte mese erau oameni de toate vârstele, dar mai mulţi pensionari. În capătul terasei sfârâia un grătar pe care se perpeleau mici, cârnaţi sau fripturi

. 

Lăutarii, la rândul lor, spuneau că nu aveau unde să meargă şi o astfel de zi este un motiv în plus ca să mai facă un ban. "Aşteptăm seara, căci se strâng mai mulţi şi atunci se încing spiritele", spunea Nicu Lăutarul, unul dintre acordeonişti. Sunt plătiţi cu cât îi lasă inima pe fiecare şi au tot interesul să pună suflet în cântări.