Evenimentul Zilei > EVZ Special > Renate Weber și-a anunțat intențiile după revenirea în funcție. Avertisment pentru politicieni
Renate Weber și-a anunțat intențiile după revenirea în funcție. Avertisment pentru politicieni

Renate Weber și-a anunțat intențiile după revenirea în funcție. Avertisment pentru politicieni

Toate actele normative care afectează drepturile și libertățile cetățenești vor fi atacate, în perioada următoare, la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului.

Renate Weber a anunțat ce va face în perioada următoare, după revenirea la conducerea instituției Avocatul Poporului. Ea a fost repusă în funcție, de Curtea Constituțională, după ce Parlamentul a revocat-o. În acest context, Renate Weber l-a contrazis pe premierul Florin Cîţu şi a precizat că nu se poate guverna prin ordonanțe de urgență. așa cum dorește acesta.

„Mă aşteaptă foarte multe lucruri de avizat. Tot ce va afecta drepturi şi libertăţi, voi ataca”, a spus Renate Weber, într-un interviu la Aleph News.

Potrivit spuselor sale, Avocatul Poporului este un garant al drepturilor autonom independent față de Parlament, iar acest lucru a deranjat. A fost motivul pentru care s-a demarat procedura de înlocuire a sa din funcție.

Avocatul Poporului este un garant al drepturilor, este autonom şi independent şi faţă de Parlament. Parlamentul nu înţelege rolul Avocatului Poporului. Avocatul Poporului nu sancţionează, ci mediază. Un om independent este considerat periculos. (…) Au supus la vot rapoartele, nu s-a întâmplat niciodată. Respingerea rapoartelor nu este consfinţită nicăieri. Nu este playstation, este Parlamentul României. Rapoartele noastre şi ale Curţii de Conturi nu se votează”, a declarat Renate Weber.

Politicienii își doresc un Avocat al Poporului slab

În opinia sa, intenția celor care au inițiat demersul de demitere a fost de a slăbi instituția pentru a controla puterea de a ataca actele normative la Curtea Constituțională.

„A fost un atac la adresa instituţiei, nu a mea. Au vrut să vulnerabilizeze instituţia. Cu cât slăbim instituţia, cu atât ea ne lasă în pace. Efectul atacului la instituţie a fost exact pe dos. Poate îmi spune cineva ce justifica urgenţa revocării. Cred că intervenţia Comisiei de la Veneţia i-a oprit. Comisia de la Veneţia va reacţiona în cazul meu”, a mai spus Renate Weber.

Ea a mai arătat că autoritățile din România sunt deficitare la raportarea față de statul de drept și că legea trebuie să respecte drepturile și libertățile individuale.

„Suntem deficitari la raportarea faţă de statul de drept. (…) Legea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile. Apoi toată lumea trebuie să respecte legea. Statul de drept trebuie respectat de toată lumea. Nu mai vreau să revenim la partidul unic”, a mai spus Renate Weber.