Evenimentul Zilei > Politica > Remaniere cu scandal în Guvern
Remaniere cu scandal în Guvern

Remaniere cu scandal în Guvern

Conducerea centrală a ALDE i-a retras, ieri, sprijinul politic vicepremierului Daniel Constantin, după criticile acestuia la adresa conducerii partidului.

 În locul lui Constantin, ALDE îl va propune vicepremier şi ministru al Mediului pe actualul ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Graţiela-Leocadia Gavrilescu (50 de ani). Ea se află la al patrulea mandat de deputat, a mai condus Mediul în guvernările Ponta şi a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Ploieşti. Şi-a început activitatea profesională ca inginer chimist-tehnolog.

O premieră la Palatul Victoria

În locul Graţielei Gavrilescu la relaţia cu Parlamentul, ALDE îl va propune în Guvern pe preşedintele grupului din Senat al partidului, Viorel Ilie (52 de ani). Aflat la primul mandat de parlamentar, Ilie a fost primar al municipiului Moineşti în 2008-2016. A absolvit în 1989 Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Facultatea de Electrotehnică, specializarea Automatizări şi Calculatoare, după care a lucrat ca inginer la Combinatul Petrochimic Borzeşti şi la Trust Foraj Extracţie Moinesti. Ilie va fi la prima sa prezenţă în Guvern.

„Cântăreţul binomului”

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a explicat ieri, la finalul şedinţei, că în timp ce partidul a criticat „instituțiile represive, de forță, în care instituțiile democratice au fost îndepărtate de la luare deciziilor”, vicepremierul Daniel Constantin „a devenit un cântăreț pe față al binomului și al trinomului”.

Constantin a spus, în apărarea sa, că decizia retragerii sprijinului pentru participarea în Guvern „nu are nicio legătură cu legalitatea”, pentru că el este copreşedinte ALDE şi sancţionarea lui se poate realiza doar în cadrul unui Congres.