Chiar dacă pe stradă, la o petrecere cu ştaif sau la un eveniment special o pălărie atrage toate privirile către cea care o poartă, româncele se sfiesc de accesoriul care dă atâta eleganţă.

O explicaţie simplă a găsit singura creatoare de pălării din România, Kristina Dragomir: „Femeilor le este teamă să nu fie privite câş” atunci când aleg să poarte pălărie. Cu toate acestea, Kristina şi-a făcut deja planul cu care atelierul ei de pălării, Dogwork, de pe Strada Speranţei, din Bucureşti, va cuceri moda străzii, ca în perioada interbelică.

Atelier de artă şi talent

Îmbrăcată lejer, în jeanşi şi cu o şapcă aruncată cochet pe cap, ca într-o zi în care îţi laşi ideile să zburde la locul de muncă, designerul poartă de colocolo schiţe, desene, mostre de materiale şi prototipuri de pălării, pe care le aranjează în showroomul „Alice în ţara minunilor”.

Printre zeci de oglinzi, voalete şi chiar costume, Kristina îşi petrece toată ziua meşterind modelul care să dea gata orice clientă. A început această afacere acum trei ani, când era deja cunoscută ca pictoriţă şi ca producător de accesorii, precum cravate pentru femei, manşoane sau gulere.

După prima colecţie, prezentată cu fast în Capitală, Kristina Dragomir n-a putut face faţă clientelor: „N-a fost nimic neaşteptat, această nişă, a creaţiei de pălării, a venit în completarea a ceea ce făceam înainte. Cu artă şi mult talent e imposibil să nu reuşeşti”.

Vedetele, primele cliente

Atelierul Dogwork şi showroomul Kristinei au devenit un loc de relaxare pentru clientele ei. Pentru că se fereşte să le cuprindă într-o anumită categorie, spune că femeile care cumpără pălării sunt, în mare parte, vedete sau, dacă nu, „doamne cu studii superioare, de obicei trecute de 30 de ani, importante în cercul din care provin sau care reprezintă o anumită companie”.

Chiar dacă accesorizează lumea bună, Kristina nu crede că este un „trendsetter”: „Eu nu impun să poarte cineva un anumit model de pălărie, pentru că este foarte greu ca acel model să se potrivească oricui. De aceea, moda asta nu e sezonieră. O anumită pălărie o poţi purta ani întregi, chiar dacă la haine s-au schimbat două, trei trenduri”.

Printre vedetele care i-au rămas fidele şi cu care Kristina colaborează este şi Andreea Bănică. „La nunta ei, acum un an, a purtat o miniatură, un joben alb. După momentul acela, primeam multe comenzi pentru aceeaşi piesă. Clientele mele sunt cea mai bună reclamă, aşadar nu trebuie să fiu eu trendsetterul”.

Forme de tort şi căni de cafea

Cu toate că n-ar putea spune ce se poartă vara asta, creatoarea de pe Strada Speranţei poate spune ce solicitări au clientele: „Se cer foarte mult motivele florale, pălăriile cu voaletă şi miniaturile”, spune Kristina.

În atelier, şi-a făcut stocul de modele în formă de tort, cană de cafea, trandafir imens sau forme mai fistichii, cu sârme, franjuri sau dantelă. Pentru producţie, Kristina şi-a angajat pălărieri profesionişti, dar şi un maestru florar, responsabil cu aranjamentele din accesoriile doamnelor.

Aşa cum spune, înainte să-şi facă echipa de acum, i-a fost greu să găsească profesionişti în meseria asta: „Doar bătrânii ştiu să mai lucreze bine, iar tinerii care termină o facultate de artă nu mai au răbdare să facă profesia asta”. Uşor dezamăgită de noua generaţie de artişti, Kristina nu s-a lăsat impresionată de goana lor după succes şi recunoştinţă, iar când i-a avut prin preajmă, în atelier, i-a plătit întotdeauna „corect”.

Colecţii de podium şi târguri „vintage”

La Dogwork, femeile au ambientul potrivit pentru o discuţie despre modă: muzică bună, o răcoritoare şi multe pălării. Kristina lansează colecţie după colecţie, de la haute-couture la casual. Între pauzele de prezentări, alături de creatori vestimentari, merge la târguri de haine vintage, deşi i se pare ciudat amestecul de second-hand cu moda de acum o sută de ani.

Pentru noul proiect, care cuprinde pălării şi accesorii pentru o telenovelă de epocă, Kristina s-a documentat, a studiat eleganţa doamnelor şi s-a pus din nou pe treabă, printre valuri de dantelă, voalete şi manechine.


DE VARĂ. Pentru acest sezon, Kristina recomandă modelele cu flori şi voaletă
Foto: Răzvan Vălcăneanţu

"Eu nu impun să poarte cineva o pălărie, pentru că e greu ca acel model să se potrivească oricui. Moda asta nu e sezonieră. O piesă o poţi purta ani întregi, chiar dacă la haine s-au schimbat două trenduri.",
Kristina Dragomir, creatoare de pălării