Evenimentul Zilei > Actualitate > „Regina informaticii” vindea programe analfabeților
„Regina informaticii” vindea programe analfabeților

„Regina informaticii” vindea programe analfabeților

Pentru a scăpa de plata impozitului pe profit, societatea care a câștigat contracte cu statul de 300 milioane de euro a intrat în cârdășie cu firmele „fantomă” ale rromilor din Sintești.

Șefa celei mai cunoscute firme de IT românești, Irina Socol, a fost arestată pentru 30 de zile în dosarul SIVECO. Socol a fost dusă la Tribunalul București împreună cu directoarea comercială, Aurora Ecaterina Crusti, arestată în aceeași cauză. Potrivit anchetatorilor, cele două au contractat, în fals, zeci de firme „fantomă”. Printre ele, una din Sintești care se ocupă cu comerțul de fier vechi. Scopul contractelor era de a testa și vinde programe informatice. În realitate, firma din Sintești era condusă de o femeie analfabetă. Altfel spus, o societate care colectează fier vechi, Eurovip, testa programe informatice.

„De la Eurovip, Siveco România a achiziţionat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 de lei, plus TVA în cuantum de 475.137 de lei. Societatea Eurovip a avut ca administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuieşte în satul Sinteşti, Ilfov, şi care nu ştie să scrie şi să citească”, se arată în documentele procurorilor care au cerut arestarea celor două. Toți banii care au fost încasați de Eurovip de la Siveco au fost retrași în numerar pe baza unor borderouri de achiziție fier vechi de la persoane fizice.

Afaceri cu un zidar

În alte cazuri, Siveco a raportat contracte fictive încheiate cu firma lui Dumitru Constantinescu, fost ofițer de Securitate și a lui Nicușor Dincă, care este zidar. Aceștia au declarat că nu au avut nicio relație comercială cu Siveco.

Irina Socol a intrat în industria IT înainte de 1989, pe când lucra la institutul lui Ceauşescu care se ocupa de calculatoare şi informatică. În 2013, Siveco a avut afaceri de 65 de milioane de euro și 1.000 de angajați.