Evenimentul Zilei > Monden > Regele din mlaștină. Gigantul preistoric, care înghițea canguri întregi
Regele din mlaștină. Gigantul preistoric, care înghițea canguri întregi

Regele din mlaștină. Gigantul preistoric, care înghițea canguri întregi

Cercetătorii din Australia au descoperit cine stăpânea pământurile continentului acum cinci milioane de ani.

Un crocodil gigant, cu o lungime de 5 metri, stăpânea în era preistorică apele din sud-estul statului australian Queensland. Poreclit „regele mlaștinei”, acesta a trăit în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au identificat gigantul reptilian după ce i-au studiat foarte atent craniul de 65 de centimetri lungime, care a fost descoperit în anii 1980.

În latină, denumirea genului Paludirex poate fi tradusă drept „Regele mlaștinii” și numele Vincenti pentru specie a fost ales drept omagiu pentru Geoff Vincent, un locuitor al orașului Dalby din sud-estul statului australian care a descoperit craniul uriaș în apropierea orașului australian Chinchilla.

Cu ce se hrănea gigantul reptilian

Cel mai mare crocodil din zilele noastre este crocodilul marin (Crocodylus porosus), care poate ajunge până la aproximativ aceeași lungime. Dimensiunile atinse de această specie doboară recorduri, un specimen de 6 metri numit Lolong murind în captivitate în Filipine în 2013.

„Totuși, Paludirex avea un craniu mai lat și greu, așa că ar fi semănat cu un crocodil marin pe steroizi”, a spus Jorgo Ristevski, candidat la doctorat la Facultatea de Științe Biologice de la Universitatea din Queensland.

Astfel, potrivit oamenilor de știință, crocodilul uriaș ar fi putut să vâneze marsupiale preistorice supradimensionate și ar fi fost unul dintre principalii prădători din Australia, potrivit Dailymail, care mai scrie că e posibil ca uriașul crocodil să fi înghițit canguri întregi.

Cum a dispărut „Regele mlaștinii”

Aceste rege al mlaștinii a apărut, cel mai probabil, în aceeași perioadă ca și crocodilii moderni, în ultimele 55 de milioane de ani. Mai multe cercetări vor fi desfășurate pentru a stabili modul în care au murit acești crocodili masivi, în timp ce rudele lor mai „subțiri” au supraviețuit.

„Este dificil de spus dacă Paludirex vincenti a dispărut din cauza competiției cu specii precum Crocodylus porosus. Altă posibilitate ar fi că a dispărut pe măsură ce clima a devenit mai aridă și sistemele de râuri în care locuia cândva specia s-au micșorat. Investigăm momentan ambele scenarii”, a explicat Steve Salisbury, profesor la Universitatea din Queensland și autor al studiului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.