Secretele reptilelor cu sânge rece. Lacrima de crocodil este mit sau realitate?

Secretele reptilelor cu sânge rece. Lacrima de crocodil este mit sau realitate?

Crocodilul este una dintre cele mai mari reptile care viețuiesc în prezent pe pământ.

Oamenii de știință susțin că strămoșul comun al celor douăsprezece specii de crocodili, câte se cunosc până în prezent ar fi dinozaurii. De acum 250 de milioane de ani, de când se estimează că au apărut, aceste reptile nu au suferit modificări substanțiale, dându-ne un răspuns la întrebarea, cum arătau cei mai vechi locuitori ai planetei noastre.

Aceste animale viețuiesc pe toate continentele, cu excepția Europei și Antarcticii.

Dacă în urmă cu milioane de ani, crocodilii erau animale terestre, aceste reptile s-au adaptat condițiilor devenind în timp animale semi-acvatice. O caracteristică special a crocodililor este că ochii sunt localizați pe cap astfel încât ochii și nările sunt vizibile deasupra suprafeței apei, ceea ce le oferă posibilitatea de a trece neobservați pentru pradă. O altă caracteristică important este că aceste reptile au capacitatea ca atunci când merg sub apă nările și urechile sale sunt blocate de supape, iar ochiul are o a treia pleoapă transparentă, astfel încât reptila poate să vadă perfect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lungimea crocodilului diferă funcție de specie. Cel mai mic crocodil cunoscut are un metru lungime, și trăiește în vestul africii ecuatoriale, iar cel mai mare are 6,5 metri cântărește mai mult decât o tonă și trăiește în Insulele Filipine. Crocodilii sunt considerate animale cu sânge rece, iar temperatura corpului lor este de la 30 la 35 de grade. O caracteristică extrem de importantă este că, funcție de specie și de mărime, temperatura corpului diferă.

Concret, la exemplarele mai mari, fluctuațiile temperaturii corpului sunt mai mici decât la reprezentanții mici.

Dacă în timpul zilei crocodilii preferă să-și petreacă timpul în apă unde sunt foarte active, dimineața și seara preferă să-și încarce „bateriile” acumulând căldură de la soare.

O altă curiozitate a acestor reptile este viteza de deplasare. Atunci când sunt pe uscat, crocodilii se pot deplasa cu viteză cuprinsă între 11-15 km/ h pentru distanțe scurte. În apă, însă, viteza crocodililor este aproximativ 40 km/ h. Atunci când atacă o pradă, crocodilul poate să sară din apă chiar și doi metri. Din punct de vedere al hranei, crocodilii sunt capabili să înghită alimente, la o singură masă, care cântăresc aproximativ 25% din greutatea corporală.

Crocodilii pot trăi în libertate până la aproximativ 110 ani și se pot împerechea de la vârsta de 8-10 ani. Aceste reptile sunt animale poligame, deoarece un mascul poate avea un harem format din 10-12 femele. Atunci când femela vrea să-și depună ouăle caută locuri retrase din apropierea apei. Sexul viitorilor pui depinde de temperatura aerului. Astfel dacă depășesc 32 ° C, va apărea un bărbat, de la 28 la 30 ° C - o femelă.

Din estimările făcute de specialiști, aproximativ 98-99% din pui, mor în primul an de viață. O particularitate deosebită a crocodililor, indiferent de specie este că, întradevăr, crocodilii „plâng”. Lacrimile crocodililor sunt reale și sunt produse de o glandă lacrimală special. Prin aceasta reptilele elimină din corp sărurile care s-au acumulat în exces în corp. Așadar , acesta este un proces natural care se datorează numărului mare de săruri dăunătoare.