Evenimentul Zilei > Actualitate > Regele asfaltului din Banat, REȚINUT pentru o nouă evaziune
Regele asfaltului din Banat, REȚINUT pentru o nouă evaziune

Regele asfaltului din Banat, REȚINUT pentru o nouă evaziune

Omul de afaceri Georgică Cornu, regele asfaltului din Banat, a fost reținut joi seara într-un nou dosar de evaziune fiscală instrumentat de Poliția Mehedinți.

Cornu a fost dus la audieri în urma unor percheziții care au avut loc ieri. După audieri au fost reţinute pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, cinci persoane, între care omul de afaceri Georgică Cornu şi fostul preşedinte al PSD Orşova Constantin Popescu, ambii fiind suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei doi vor fi prezentați azi în fața magistraților de la Tribunalul Mehedinți cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, Cornu s-ar fi alăturat unui grup masiv de evazioniști. ”În fapt, în perioada 2008-2014, 32 de persoane, având calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) ai 35 de societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos, în care ar fi fost implicate firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi înregistrat, în contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, etc.) în valoare de peste 45.000.000 de euro,  pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10.000.000 de euro. Ulterior, prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor implicate, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală”, transmite IGPR.