Evenimentul ZileiJustitie„Referendumul fraudat” l-a lăsat pe Dragnea fără carieră politică

„Referendumul fraudat” l-a lăsat pe Dragnea fără carieră politică

„Referendumul fraudat” l-a lăsat pe Dragnea fără carieră politică
Condamnat ieri la un an de închisoare cu suspendare, „camaradul” lui Victor Ponta a ajuns simplu membru PSD, din vicepremier, ministru al Dezvoltării și președinte executiv

Cariera politică la nivel înalt a socialdemocratului Liviu Dragnea pare că a ajuns la sfârșit. Fostul vicepremier a fost condamnat ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în primă instanță, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul fraudat”, cu un termen de încercare de trei ani.

După ce s-a consultat cu Victor Ponta, Dragnea a anunțat că demisionează din funcția de ministru și renunță la calitatea de președinte executiv al PSD, partid în care este din anul 2000.

El a precizat însă că se consideră în continuare nevinovat. „Rămân valabile întrebările pe care mi le-am pus: cum se mai poate face campanie în România, în condiţiile în care prezenţa la vot poate fi considerată folos necuvenit?”.

În opinia acestuia, „există un precedent periculos” pentru oricine doreşte să facă acum campanie electorală la orice nivel.

Condamnarea a 7, 4 milioane de români

Premierul Victor Ponta a încercat să politizeze decizia instanței. „Este o decizie simbolică de condamnare din punct de vedere juridic a unei acțiuni politice – suspendarea președintelui Băsescu și referendumul, practic a celor 7,4 milioane de români care au votat și a liderilor”, a spus Ponta. El a adăugat că nu regretă nimic, cu excepția faptului că, „printr-o decizie politică, Curtea Constituţională a anulat rezultatul referendumului”.

Liviu Dragnea este unul dintre cei mai influenți oameni din PSD, îndeplinind, până ieri, funcția de președinte executiv al PSD din 2013. De asemenea, el a fost vicepremier doi ani și a rămas doar ministru al Dezvoltării din decembrie 2014. În perioada 1996-2000, Dragnea a fost prefect al judeţului Teleorman, pentru ca apoi să fie ales, din partea PD, președinte al CJ Teleorman.

La un an distanță a trecut în PSD și a condus județul Teleorman până în 2012, când a preferat să ajungă deputat, în tandem cu fostul șef al PNL Crin Antonescu, ales senator. Influenţa lui Dragnea a crescut foarte mult în PSD începând cu 2010, atunci când Ponta a devenit președinte al partidului, el fiind „prieten și camarad” cu acesta. Dragnea este de altfel, unul dintre artizanii „proiectului politic USL”.

În calitate de secretar general al PSD, Dragnea a fost coordonatorul campaniei de suspendare a fostului președinte Traian Băsescu, procesul de vot înregistrând numeroase nereguli. A fost trimis în judecată în 2013 pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.


Accesează: