"Interesul lui (…) (n.r. – Sorin Ovidiu Vîntu) în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă, și, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-și intenția de a transforma Delta într-o destinație de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor (…) de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervația și autoriza unele categorii de activități economice care puteau fi desfășurate”, se arată în referatul procurorilor cu propunere de arestare preventivă întocmit pe numele lui Bogdan Olteanu.

Procurorii susţin că într-o emisiune televizată ce a avut loc în ziua de 16.09.2008 (cu două zile înainte de decizia oficială), Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anunțat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării. 

"În condițiile în care inculpatul nu avea nicio atribuție în acest sens și nu au fost identificate alte declarații publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către Sorin Ovidiu Vîntu că și-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informații ar fi putut obținute doar în urma discuțiilor cu decidenții guvernamentali", arată procurorii în referat.

Banii au fost viraţi din Cipru,  printr-un off-shore al lui Vîntu, în conturile unei societăţi IT înregistrate în Delaware, SUA, care avea un cont bancar deschis în Bulgaria.

„În toamna anului 2008 Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obținerea unui mandat de deputat în Parlamentul României. Din dispoziția lui (…), în vara și toamna anului 2008 (…) (directorul (…) – (…) S.R.L.) s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu și i-a oferit consultanță pentru campania electorală desfășurată pe parcursul anului 2008. Totodată, o echipă din cadrul (…) a realizat mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziție lui Bogdan Olteanu. (…)Prețul serviciilor prestate de echipa lui (…) era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora”, se mai arată în referatul procurorilor.