Haine de blană, la promoţie peste Prut

Haine de blană, la promoţie peste Prut

Cu o sumă cuprinsă între 500 şi 3.000 de dolari, vă puteţi pregăti pentru iarna viitoare alegându-vă din Chişinău o blană naturală.

Să-ţi faci vara sanie şi iarna car, spune un vechi proverb românesc. Chiar dacă primăvara şi-a intrat în drepturi şi abia am scăpat de paltoane şi de gecile de iarnă, cei care au ceva bani deoparte pot profita de reduceri pentru a-şi achiziţiona o blană naturală din Republica Moldova. În magazinele din centrul oraşului, standurile cu haine de blană au fost înlocuite de altele cu mărfuri de sezon. În schimb, le puteţi găsi pe tot parcursul anului la piaţa numită „Calea Basarabiei” sau „talcioc”, situată lângă Autogara de Nord din Chişinău.

Preţurile sunt mult mai mici decât cele de la noi, între 500 şi 3.000 de dolari, iar oferta este foarte variată. Acesta este şi motivul pentru care, nu de puţine ori, vânzătoarele de la „Calea Basarabiei” spun că se trezesc cu români de peste Prut dornici săşi cumpere o blană naturală.

„În România, blănurile costă şi de două ori mai mult decât la noi. În plus, româncele nu sunt obişnuite să poarte blănuri. Aceeaşi haină este ceva comun până şi pentru o elevă din Moldova, în timp ce pentru doamnele din România reprezintă ceva senzaţional - de obicei, toţi întorc capul după ea şi o întreabă de unde a cumpărat-o”, spune una dintre vânzătoare.

Preţuri mai mici cu până la 100 de dolari

Dacă vă decideţi să treceţi Prutul pentru a vă procura o haină deosebită pentru iarna viitoare, puneţi deoparte circa 150 de lei pentru drumul dus-întors cu autocarul. Puteţi cumpăra lei moldoveneşti la casele de schimb valutar din Chişinău, unde pentru 100 lei româneşti veţi primi circa 407 lei moldoveneşti.

Dacă preferaţi să treceţi graniţa cu valută în buzunar, atunci alegeţi dolarii, deoarece preţul hainelor de blană naturală este calculat în dolari. Puteţi plăti preţul şi în lei moldoveneşti, calculat la cursul valutar din ziua respectivă.

Este un moment favorabil, datorită reducerilor de primăvară. „În funcţie de model, am scăzut preţurile cu sume cuprinse între 50 şi 100 de dolari”, spune Elena V., proprietara unui stand la „Calea Basarabiei”.

Nurca, cea mai scumpă blană

Preţurile variază în funcţie de animalul sacrificat pentru blană, de dimensiunea hainei şi de cantitatea de materie primă utilizată. În plus, trebuie să ţineţi cont că vânzătorii sunt mereu deschişi negocierilor şi mai lasă puţin din preţ.

De exemplu, o blană de vulpe argintie de lungime medie costă 600 de dolari, iar una scurtă - 500 de dolari. O haină lungă de enot ajunge la circa 1.000 de dolari, iar una trei sferturi - la 750 de dolari.

Totodată, puteţi găsi blănuri lungi de nutrie cu 650 de dolari. Cele mai scumpe sunt hainele de nurcă. Acestea ajung la circa 3.000 de dolari, dacă s-au folosit pieile întregi.

În schimb, o haină lungă din bucăţi de nurcă costă numai 1.000 de dolari. Majoritatea hainelor de blană sunt aduse din Grecia.

„Româncele nu sunt obişnuite să poarte blănuri. Aceeaşi haină este ceva comun până şi pentru o elevă din Moldova, în timp ce pentru doamnele din România reprezintă ceva senzaţional - de obicei toţi întorc capul după ea.“, TATIANA P., vânzătoare din Republica Moldova

Ne puteți urmări și pe Google News